Začala poslední etapa oprav krovů a stropů na znojemském hradě

25.04.2017 15:33

V minulých dnech se začalo poslední etapou oprav krovů a stropů pod nimi na znojemském hradu, a to konkrétně v jeho středním křídle. Celkem město do těchto oprav investuje cca 5,1 miliónů korun. Opravy potrvají do konce listopadu.

Začala poslední etapa oprav krovů a stropů na znojemském hradě
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Opravy spočívají v opravách stropů, krovů, střešní krytiny, oprava římsy a rovněž se budou provádět klempířské práce. V části povalových stropů se počítá s hliněnou dlažbou.

Stejně jako tomu bylo v předchozích etapách oprav i tentokrát žádá město Znojmo o finanční podporu od státu, a to z Programu regenerace městské památkové rezervace. Rovněž město zažádalo podporu z Jihomoravského kraje. Zda město dotace obdrží, zatím není jisté.

Návštěvníci hradu nebudou opravami nijak dotčeni. Vstup zůstane i přes opravy zachován. Nepřístupné zůstane pouze nádvoří, jako tomu bylo v předchozích letech, které bude uzavřeno z důvodu zařízení staveniště.

Znojemský hrad vznikl za knížete Břetislava v první polovině 11. století jako součást systému pohraničních pevností, sídlo znojemských údělných Přemyslovců a důležité správní centrum. Svoje postavení si ponechal i později jako královský hrad. V první polovině 18. století byla část hradu přestavěna na barokní zámek. Znojemský hrad je v majetku města, ale slouží v současné době Jihomoravskému muzeu, které sem návštěvníky láká na své expozice. Sezóna na hradě začíná již tuto sobotu 20. dubna. Více informací o expozicích na www.muzeumznojmo.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…