Žamberk: Do září 2017 občané separovali 434 kg olejů

17.12.2017 10:41

Lidé v Žamberku třídí i použitý fritovací olej. Pro tento účel je od roku 2015 rozmístěno ve městě 12 sběrných nádob.

Žamberk: Do září 2017 občané separovali 434 kg olejů
Foto: wikipedia
Popisek: Žamberk.

Ve spolupráci se společností EKO-PF s.r.o. bylo v loňském roce z těchto zelených plastových nádob odvezeno celkem 333 kg olejů. Do září 2017 občané Žamberka separovali 434 kg olejů.
Vysmažené potravinářské oleje a tuky by se neměly vlévat do toalet a dřezů domácností, hrozí totiž, že se odpady časem zanesou. To se nejčastěji děje v přečerpávacích jímkách a nádržích. Třídění použitého oleje je ekologickou činností, která následně minimalizuje problémy vzniklé při čištění kanalizací a čističek odpadních vod.

Upotřebené tuky a oleje se z důvodu následné manipulace odevzdávají v nevratných, uzavíratelných a nepropustných nádobách, nejlépe PET lahvích nebo jiných PVC obalech. Nejsou vhodné skleněné lahve, protože se mohou snadno poškodit a rozbít. Vytříděný olej se dále zpracovává, separuje se na tři složky. První část se používá na výrobu metylesteru, který se přidává do nafty jako biopalivo. Další části se pak používají například v chemickém a gumárenském průmyslu.

Děkujeme všem, kteří dbají na správné třídění odpadů.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…