Žamberk: Sousoší Nymfy a Kentaura se vrátilo na své místo na pilíř kašny na Masarykově náměstí

25.07.2019 11:11

Tato investiční akce se časově zdržela vzhledem ke složitosti opravy vnitřního rozvodu, kvůli kterému bylo potřeba udělat do boku sochy montážní otvor. To si vyžádalo detailní restaurátorský průzkum a schválení památkáři.

Žamberk: Sousoší Nymfy a Kentaura se vrátilo na své místo na pilíř kašny na Masarykově náměstí
Foto: wikipedia
Popisek: Žamberk.

Oprava rozvodu v původní variantě se dlouho jevila jako nemožná, zvažovali jsme tedy i náhradní varianty řešení rozvodu vody (tryskající parapet), ale nakonec se nám podařilo najít odborníka, který ho dokázal opravit. Socha byla i povrchově restaurována a ošetřena v pasířství Houska a Douda z Buštěhradu.

Na četné dotazy ohledně znovunavrácení hejna rybek uvádíme, že tuto možnost zvažujeme. Problémem je složitost zachování čistoty vody v kašně. Voda, zřejmě i vlivem vyložení olověnou vanou a množství nečistot z okolních stromů, velmi rychle ztrácí čistotu a rybky k tomu mohou přispívat a následně tím mohou trpět. Obrátili jsme se na odborníky v této oblasti, vodu budeme pravidelně kontrolovat a situaci řešíme. Pokud to bude možné, rybky do kašny vrátíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…