Žatec: Edukační projekty o městě a chmelu v roce 2023

30.06.2023 22:31 | Tisková zpráva

Edukace a osvěta jsou klíčovými faktory při zvyšování povědomí o kulturním dědictví, přírodních krásách a výchově k patriotismu. Město Žatec v roce 2023 přichází s inovativními vzdělávacími projekty zaměřenými na tyto oblasti, které spojují zábavu s poznáním.

Žatec: Edukační projekty o městě a chmelu v roce 2023
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Cílem je přiblížit žatecké památky, chmel a kulturní krajinu široké veřejnosti, a to nejen školákům, ale také jejich učitelům.

Jednou z letošních novinek je desková hra s názvem "Cesta chmele". Tato hra hravou formou seznámí hráče s procesem pěstování a zpracování chmele. Na herním plánu jsou zobrazena autentická místa, která jsou součástí území nominovaného k zápisu na Seznam světového dědictví. Hru je možné zakoupit pouze při návštěvě města na infocentrech. Pravidla hry jsou k dispozici také v anglické a německé verzi, aby byla přístupná i návštěvníkům ze zahraničí.

V dubnu byl na workshopu představen edukační modul pro žáky druhého stupně základních škol, který pokrývá témata šesti školních předmětů. ZŠ Petra Bezruče vytvořila také interaktivní online hry, které zábavnou formou prověřují získané znalosti.

Projekt "Tajemná cesta za zeleným pokladem" byl úspěšně vyzkoušen dětmi z Mateřské školy Otakara Bezruče v květnu. Tento projekt je zaměřen především na rozvoj smyslového vnímání chmele.

Ve spolupráci s Chmelařským muzeem a ZŠ Komenského alej byla připravena výjezdní exkurze pro žáky 7. ročníků. Cílem bylo poznat kulturní krajinu v okolí Stekníku, proces pěstování chmele a tématu světového dědictví prostřednictvím výstavy, která je v současnosti prezentována na zámku Stekník.

Edukace se neomezuje pouze na školáky, ale také zahrnuje učitele, kteří mají klíčovou roli při zprostředkovávání informací. V rámci v pořadí již druhé komentované procházky, kterou vedla Mgr. Lucie Radová z NPÚ ÚOP v Ústí nad Labem, měli učitelé měli možnost seznámit s Žateckou chmelařskou krajinou, navštívit sušárnu chmele v Trnovanech a terasovité zahrady na zámku Stekník.

Příští školní rok bude spolupráce pokračovat a žáci a studenti budou zapojení do dalších projektů spojených s chmelařskou historií města a krajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…