Žatec: Komunitní plán města podporuje aktivní seniory

09.11.2018 20:38

Přednášky a zájezdy patří k aktivitám, které v průběhu roku pro své členy i další seniory ve městě pořádá Seniorcentrum Žatec.

Žatec: Komunitní plán města podporuje aktivní seniory
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Své služby nabízí díky ochotě a aktivitě organizátorů, jež finančně podporu město Žatec prostřednictvím Komunitního plánu. „Děkujeme městu Žatec za finanční podporu, díky které se naše projekty mohou realizovat,“ ocenila podporu města předsedkyně spolku Seniorcentrum Žatec Stanislava Žitníková

Přednášky

V rámci projektu „Chceme vědět víc“ pořádá Seniorcentrum Žatec již třetím rokem přednášky na různá témata. Ta jsou zvolena tak, aby si senioři odnesli nové poznatky, rozšířili svoje vědomosti a dostali tak nový impuls, který jim pomáhá hledat a nacházet smysl života ve stáří.

Oblíbenými tématy jsou cestování, trénování paměti, bylinky, zdraví, ale i astrologie, nebezpečí drog a seznámení s nadačními fondy. Také v letošním roce se ve Starých papírnách uskutečnilo několik zajímavých přednášek. Za našimi seniory přijíždí již poněkolikáté s cestovní tématikou Tomáš Laňka z Rakovníka, aby se podělil o své poznatky z cest po východním bloku doplněné promítáním fotografií a videí z míst, kde příroda není ještě dotčená civilizací. Také pracovnice IKEM Praha zaujaly naše seniory přednáškou o vážné hrozbě infarktu myokardu, na který bohužel umírá polovina populace. Priessnitzovy zábaly, již žádný igelit, mokrá plena a ručník, dobrý nápad, jak vyrobit vylepšený zábal, předvedly ženy ze zakládajícího spolku MAMAVIS z Kadaně. Další ze zajímavých přednášek byla se zakladatelkou webových stránek „Babičkářství“ Monikou Kopřivovou. Babičkářství se věnuje přáním a potřebám babiček a dědečků.

Přednášky jsou u seniorů oblíbené. Nejenže je při nich příjemná atmosféra, ale senioři vytváří sami prostor k diskuzi. Cílem tohoto projektu je zvýšit možnosti seniorů aktivně trávit volný čas, podpora sdružování a důraz na udržení duševní svěžesti.

Celodenní zájezdy: nedílná součást činnosti spolku

Měsíc červen je každoročně pro členy Seniorcentra ve znamení celodenních zájezdů. Také letos jsme se vydali ve dvou skupinách poznávat krásy naší vlasti. Tentokrát to byla plavba parníkem po Vltavě a prohlídka japonské zahrady v Olešku za Prahou.

První termín zájezdu se uskutečnil 6. 6. Počasí bylo od rána jak vymalované a parník Praha byl na náplavce přichystán pro bezmála 70 lidí. Historické pamětihodnosti a nádherné panorama Pražského hradu si všichni náramně užili. Krátký rozchod byl zpestřený příjemnou procházkou po nábřeží a Staroměstském náměstí, kde jsme byli svědky toho pravého turistického ruchu. V odpoledních hodinách jsme se přesunuli do obce Březová – Oleško, kde nás na pozemku manželů Weisnerových okouzlily nádherné bonsaje, tvarované dřeviny, potůček a jezírko s koi kapry. Nádherný výhled do okolní krajiny byl tou nejlepší třešničkou na konec prohlídky. Unaveni, ale spokojeni po parném dni jsme odjížděli domů.

Druhý termín zájezdu se uskutečnil za týden 13.6. se stejným programem. Plavba byla tentokrát bohužel poznamenána deštěm, z dolní kajuty si ji užívalo kolem 30 lidí. K dobré náladě přes nepřízeň počasí přispěl čaj, grog a „dvojka“ vína. Také prohlídka zahrady byla poznamenána zamračenou oblohou, ale i tak to byl skvělý zážitek. Troufnu si tvrdit, že pokud někdo umí vnímat srdcem, bude mít po odchodu ze zahrady pocit, že byl chvíli v úplně jiném světě.

„Mám radost, že byl ze strany našich členů o tuto akci takový zájem. Díky nim se zájezdy skutečně povedly. A ještě jednou děkuji městu Žatec za finanční podporu, bez níž by se akce nemohla uskutečnit,“ dodala Stanislava Žitníková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…