Žatec: Následky požáru a oprava se intenzivně řeší, o teplo se ale lidé bát nemusí

10.07.2023 16:28 | Tisková zpráva

Městská teplárna, která dodává tepla a teplou vodu pro polovinu obyvatel města Žatce, usilovně řeší důsledky květnového požáru. Společnost Žatecká teplárenská musí vedle odstraňování následků požáru obstarat i běžný provoz.

Žatec: Následky požáru a oprava se intenzivně řeší, o teplo se ale lidé bát nemusí
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Ten je zajištěn, takže odběratelé tepla a teplé vody ve městě v důsledku požáru nepocítí žádné omezení.

Nejdůležitější zprávou je potvrzení prvních informací, že dodávky tepla pro letošní zimu budou bez problémů. „Operativně jsme domluvili zvýšené dodávky uhlí na topnou sezónu a pro zajištění biomasy využijeme v maximální míře již uzavřené dohody, výroba tepla a teplé vody tedy bude probíhat na kotelně Perč 1. Tato výtopna má kapacitu výkonu 25 MWh, přičemž v zimních měsících je potřeba zhruba 15 MWh,“ ujistil ředitel Žatecké teplárenské Pavel Jonáš.

Zatímco obyvatelé města se o dodávky tepla obávat nemusí, pracovníky Žatecké teplárenské čeká náročný úkol, co nejdříve zajistit obnovu provozu výtopny Perč 2, kterou požár poničil. „Naším cílem je, aby kotel znovu začal fungovat od podzimu 2024. Je to ambiciózní plán, ale věříme, že reálný,“ řekl Pavel Jonáš. Obnovení provozu kotle na biomasu je důležité i kvůli tomu, aby se mohl znovu rozběhnout systém ORC vyrábějící elektřinu. Ten nebyl dle prvotních zjištění požárem významně zasažen, ale chybí mu zdroj energie, proto je zatím odstavený.

Na konečný verdikt vyšetřovatelů o tom, co požár výměníku termooleje na biomasové kotelně v květnu způsobilo, si musí Žatecká teplárenská i město jako stoprocentní vlastník ještě počkat. Podle všech známých skutečností se ale opravdu jednalo o technickou závadu, jak naznačovaly první odhady.

Žatecká teplárenská nyní bude čekat i na další závěry vyšetřování policie a hasičů. Čeká se také na vyjádření znalců, kteří určí, jak se bude dál postupovat. „Znalecká posouzení odborných společností a pojišťovny rozhodnou, zda půjdeme cestou rekonstrukce, nebo kompletní výměny kotle, výměníku, ekonomizéru a případně dalších částí zasažených technologií. Díky statickému posudku, který potvrdil, že objekt kotelny je v pořádku, jsme mohli neprodleně zahájili přípravné práce pro opravu a sanaci prostor,“ zdůraznil ředitel společnosti.

Havárií způsobenou škodu i přerušení provozu výroby elektrické energie má společnost pojištěné a spolu s pojišťovnou pracuje na urychleném zpracování všech podkladů nutných ke stanovení rozsahu a výše škody. Vzhledem k rozsahu pojistné události, potřeby vícero znaleckých posudků, vyšetřování PČR a HZS lze předpokládat, že vyčíslení škody zabere několik měsíců. Hrubý odhad společnosti však počítá s částkou nižších stovek milionů korun.

Ani to se ale žateckých domácností nijak nedotkne. „Není důvod, aby se kvůli požáru měnila cena tepla,“ ujistil ředitel Pavel Jonáš. Tomáš Kassal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…