Žatec: Příští rok uplyne 400 let od návštěvy zimního krále

05.12.2018 18:23

Město Plzeň si v listopadu připomnělo 400 let od dobytí stavovským generálem Mansfeldem, který se svým početným vojskem složených z různých národností pronikl do města Dřevěnou ulicí. Zajímavostí je, že ve vojsku byly tehdy i Žatečtí, kteří se přidali na protestantskou stavovskou stranu.

Žatec: Příští rok uplyne 400 let od návštěvy zimního krále
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Známý žatecký primátor Maxmilián Hošťálek, popravený při Staroměstské exekuci, byl členem zemského direktoria. Ve svých zdech na podzim roku 1619 přivítal Žatec dokonce i budoucího zimního krále Friedricha Falckého. Žatec tak má teoreticky podobnou možnost si připomenout 400 let staré událostí, jako to udělala Plzeň. Připomene si v příštím roce návštěvu Friedricha Falckého?

Jak připomíná encyklopedie Regionálního muzea K. A. Polánka, Maxmilián Hošťálek z Javořice byl příslušníkem významné a bohaté žatecké rodiny. V roce 1610 se stal primátorem města. Na zemském sněmu roku 1617 podpořil  požadavek šlechty, aby se budoucí král Ferdinand zavázal k dodržování náboženských svobod Rudolfova Majestátu z roku 1609. Po vytvoření zemské vlády (direktoria) v květnu 1618 se stal jejím členem. Po zvolení Friedricha Falckého českým králem přivítal Hošťálek nového panovníka dne 27. října 1619 v Žatci a v jeho domě (č.p. 144) král přenocoval. Po porážce stavovského povstání byl Maxmilián Hošťálek v únoru 1621 zajat a dne 21. června téhož roku na Staroměstském náměstí v Praze katem Mydlářem popraven mečem,“ uvádí muzejní encyklopedie.

Šlo o události na začátku Třicetileté války, tedy celoevropského konfliktu, v němž proti sobě stály katolické a protestantské strany. Je dobré si připomenout, že protestanství se prosadilo i díky husitskému hnutí v Čechách – a Žatec byl vždy významným husitským sídlem. Proto je přirozené, že bylo i protestantským městem, v této souvislosti se jeho primátor stal členem zemské vlády – direktoria.

Zmiňovaný generál Petr Arnošt Mansfeld z Horního Saska přišel v roce 1618 na začátku válku do Českého království podpořit se svými vojáky české stavy v boji proti katolickým Habsburkům. Byl považován za nejlepšího tehdejšího vojevůdce v českých službách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…