Žatec: Vrátíme některým místům staré názvy? Zlepšili bychom svůj vztah k městu

07.03.2019 19:53

Žatecké ulice a náměstí mají za sebou historii mnoha staletí, která se projevila i na jejich názvech. Co kdybychom se k některým původním názvům vrátili?

Žatec: Vrátíme některým místům staré názvy? Zlepšili bychom svůj vztah k městu
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Debatu o o tom chce rozvířit žatecký architekt Jiří Vaníček. „Navrácení původních názvů by přispělo k obnově patriotismu místních obyvatel a k posílení historické image bývalého královského města,“ vysvětluje svou myšlenku Jiří Vaníček.

Vychází z toho, že městská zástavba Žatce se vyvíjela po staletí a místní pojmenování se začala tvořit už ve středověku. Do názvu ulic a náměstí se často promítala činnost, která byla pro lokalitu typická či důležitá. Proto byly vžité název jako Dlážděný kopec, Okurkové náměstí, Koňský či Dobytčí trh nebo ulice Karlovarská, Kadaňská či Divadelní.

Proč tyto typické názvy zmizely? „Názvy ulic odrážely tehdejší změny v politickém uspořádání společnosti. Některá místa v Žatci byla proto přejmenována pod vlivem politických tlaků již před druhou světovou válkou,“ vysvětlil Jiří Vaníček.

S obnovením názvů ovšem neuspěla zvláštní komise v roce 1945, jejímž úkolem mělo být zavedení českých názvů, a nepovedeně skončila i série přejmenování v roce 1948, kdy se prosazovaly tzv. pokrokové názvy. Proto zmizela řada tradičních pojmenování ulic a náměstí nebo se nepovedlo zavést nová jména, která by městu prospěla: uvažovalo se například, aby centrální náměstí neslo jméno Jana ze Žatce. A městské parky, dříve parky V. I. Lenina, nemají vlastně žádné oficiální pojmenování, což symbolizuje poněkud opomíjený prostor.

Jiří Vaníček netvrdí, že by se měly vracet původní názvy na všechny ulice a náměstí. „Změna by se mohla týkat jen několika málo z řádově desítek lokalit, třeba těch, které nejsou hustě obydleny a jejichž obyvatelé to možná i přivítali,“ navrhuje J. Vaníček. Konkrétně navrhuje návrat k původním názvům u Floriánského náměstí (dnes 5. května), Loretánského náměstí (dnes Žižkovo), Hrnčířského trhu (dnes Nerudovo nám.) či Okurkového náměstí (dnes Husitské nám.).

Příklady změněných názvů ulic a náměstí:

Historicky doložený název - Současné jméno
Pražská ulice - Obránců míru
Floriánské náměstí - Náměstí 5. května
Loretánské náměstí - Žižkovo náměstí
Dlážděný kopec - Žižkova ulice
Okurkové náměstí - Husitské náměstí
Karlovarská ulice - Husova ulice
Ring - Náměstí Svobody
Hrnčířské náměstí - Nerudovo náměstí
Nad klášterem -  Lva Tolstého
Kadaňská ulice - Boženy Kunětické-Vikové
Školní - Horova ulice
Měděný vrch - U Odborů
Divadelní ulice -  Dvořákova ulice
Kronikářská ulice - Jiráskova ulice
Kostelní náměstí - Hošťálkovo náměstí
Žitník - Chelčického náměstí
Koňský trh - Chmelařské náměstí
Dobytčí trh - Smetanovo náměstí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…