Žbánek (ANO): Vánoční strom dostal jméno Štístko

24.11.2018 11:17

Olomoucký vánoční strom září na Horním náměstí a má jméno Štístko. Douglasku z Nenakonic, místní části Věrovan, pojmenovaly děti z mateřské školy Komenium a spolu s primátorem Mirkem Žbánkem pomáhaly při jejím rozsvěcování.

Žbánek (ANO): Vánoční strom dostal jméno Štístko
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Zahajujeme moravské Vánoce pod americkým stromem, který ve svém prostředí dorůstá výšky sedmdesát až sto metrů. To znamená, že by mohl být vysoký stejně jako věž naší radnice,“ řekl při rozsvěcování stromu primátor Mirek Žbánek a  všem Olomoučanům popřál  krásné Vánoce.

Letošní padesát let starý strom věnoval městu Michael Otáhal. Osvětluje jej 18 tisíc LED světel s třpytivým efektem laděným do zlato-stříbrné barvy a zdobí ho 120 zlatých a stejný počet stříbrných koulí.

Výtvarná soutěž pro děti o pojmenování vánočního stromu se v Olomouci konala už potřinácté. „Ve hře byla jména jako Zelenáč, Vločka nebo Andílek, ale nakonec jsme vybrali jméno Štístko. V konkurenci téměř dvou set padesáti návrhů nás nejvíce oslovila originalita zpracování. Vánoční strom dětí z mateřinky Komenium je totiž vyobrazen pomocí otisků jejich rukou a jeho kmen tvoří otisk bosé nohy,“ popsal s úsměvem primátor Mirek Žbánek.

Vedoucí učitelka Blanka Halounová potvrdila, že otisky pocházejí od 22 dětí ve věku od dvou a půl roku po sedm let. „Jediná noha na obrázku patří Jeníčkovi, žlutá hvězda nahoře je ruka holčičky, které říkáme Bibi,“ dodala Halounová. Podle ní bylo důležité hlavně to, že si děti společné malování užily. „Měli jsme více různých jmen, třeba i Srdíčko, a vymýšleli jsme a malovali pořád další. Nakonec jsme přes Štěstíčko došli ke Štístku. Z vítězství mají děti velkou radost,“ řekla vedoucí učitelka.

„Ať Štístko dopomůže ke štěstí a krásným Vánocům vás všech,“ vzkázal stovkám lidí na Horním náměstí náměstek primátora pro kulturu Pavel Hekela.

Olomoucký advent je stále oblíbenějším cílem návštěvníků z tuzemska i ze zahraničí.  V posledních letech často přijíždějí hosté i z Rakouska, Slovenska a Polska. Vánoční trhy letos tvoří 132 stánků. V patnácti z nich se podává punč a čtyři mají  charitativní charakter. V ostatních lidé najdou řemeslné výrobky, dekorační předměty nebo kulinářské speciality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…