Žďár nad Sázavou připravuje zeleň pro příští generace. Celkem obnoví šest lokalit

19.01.2018 19:46

Zeleň ve Žďáře nad Sázavou čeká velká proměna. Již tento rok dojde k zásadní obnově zeleně tak, aby již dále neohrožovala občany a v budoucnu dotvářela estetický ráz města. Žádost města o dotaci na obnovu zeleně uspěla mezi dalšími projekty, a tak městský rozpočet zatíží minimálně. V roce 2018 dojde k obnově přibližně 2141 dřevin.

Žďár nad Sázavou připravuje zeleň pro příští generace. Celkem obnoví šest lokalit
Foto: Žďár nad Sázavou
Popisek: Žďár nad Sázavou, bazilika.

Na projektu obnovy zeleně se začalo pracovat již v roce 2014. Postupně byl vypracován tzv. pasport zeleně, což je dokument, ve kterém je zmapovaná a popsaná veškerá zeleň ve správě města. Díky pasportu má nyní město přesný přehled, v jakém stavu zeleň je.

„Jakkoli může úprava zeleně vypadat na první pohled drasticky, je potřeba si uvědomit, že začínáme něco velkého, co bude mít pozitivní dopad na mnoho příštích generací Žďáráků. Stromům a keřům trvá třeba i desítky let, než vyrostou do plné krásy, užijí si je tedy hlavně naše děti.“ uvedl starosta Zdeněk Navrátil.

Obnova zeleně se týká 6 hlavních lokalit:

  1. Hřbitov Jamská a okolí Horního rybníka
  2. Horní hřbitov s prostorem u vstupu
  3. Vodojem - od ul. Štursova po bytovku Jamborova
  4. Park u 5. ZŠ a lokalita Haškova
  5. Chodník od nádraží ke Žďasu a přístup ke Žďasu od Strojírenské
  6. Neumannova - sídliště

Důvodů k obnově zeleně je hned několik. Jednak jde o budoucí rozvoj jednotlivých lokalit, odstranění a následné nahrazení starých nebo náletových porostů nebo usnadnění údržby vybraných ploch. Hlavním důvodem je ale především bezpečnost obyvatel.

„Loňské vichřice nás jen utvrdily v tom, že není nač čekat. Nejde tu o pouhé zkrášlování okolí, ale důležitou roli hraje i bezpečnost našich občanů. Strom, který vloni spadnul na plot mateřské školy, byl takovým zdviženým prstem. Bylo by přehnané tvrdit, že se to po obnově zeleně už nebude opakovat, ale můžeme dělat vše pro to, abychom co nejvíce snížili rizika.“ dodal Zdeněk Navrátil.

S obnovou zeleně samozřejmě neodmyslitelně souvisí i zásahy do stávajících porostů nebo jejich úplně odstranění. Tyto zásahy ale bude automaticky doplňovat i početná výsadba. Ve výsledku tedy přibude přibližně o čtvrtinu více dřevin, než kolik se vykácí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…