Zdravé město Chrudim je na špici, znovu obhájilo kategorii A

26.12.2018 8:37

Město Chrudim opět potvrdilo, že je v oblasti udržitelného rozvoje na samotné špici České republiky. Již pošesté totiž obhájilo nejvyšší kategorii místních Agend 21, kategorii A.

Zdravé město Chrudim je na špici, znovu obhájilo kategorii A
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„Chrudim je již matadorem Zdravých měst, dlouho jsme byli na špici sami, a tak jsme příklady dobré praxe mohli inspirovat i další města,“ říká Šárka Trunečková, koordinátorka projektu Zdravé město Chrudim a MA 21. „A to se povedlo,“ těší ji.

„Je to výsledek cílevědomé a soustavné práce mnoha zaměstnanců úřadu, a to práce pro všechny obyvatele města. Za to jim patří velký dík a uznání. S projektem Zdravého města počítáme i nadále a zaměříme se mimo jiné na mně blízké téma udržitelného nakládání s vodou ve městě a krajině,“ dodává starosta města František Pilný.

Ten převzal ocenění z rukou náměstka ministra pro životní prostředí Vladimíra Smrže v úterý 7. prosince spolu s bývalým starostou Petrem Řezníčkem a koordinátorkou Zdravého města Šárkou Trunečkovou na večeru Fóra pro udržitelný rozvoj.

Tato tradiční akce Rady vlády pro udržitelný rozvoj je jednou z největších platforem pro setkání a diskuzi k tématům všech tří dimenzí udržitelného rozvoje, a sice sociální, ekonomické a environmentální.
Na letošním ročníku spolupracovalo Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo pro místní rozvoj a Asociace společenské odpovědnosti. Letošními tématy byly především otázky financování a dalšího vývoje, ale také možnosti spolupráce veřejné, soukromé a občanské sféry. Hlavním zahraničním hostem byl viceprezident Světové banky pro udržitelný rozvoj a Agendu 2030, Mahmoud Mohieldin.

Na slavnostní akci byla oceněna nejlepší Zdravá města, obce i regiony za svůj celoroční pokrok v udržitelnému rozvoji, kvalitě života a podpoře zdraví. Ocenění získala města, která v letošním roce úspěšnou obhajobou projektu Zdravé město a MA 21 završila proces kontroly ze strany odpovědných ministerstev. Jsou to Zdravá města Chrudim a Litoměřice, přičemž Chrudim je prvním městem v republice, které v roce 2013 kategorii A získalo, a také prvním, které ji získalo opakovaně.

Smyslem obhajob, auditů a vyhodnocování projektu je prokázat kvalitu strategického plánování a řízení, financování, komunikace s veřejností, spolupráce s neziskovým sektorem a mnoho další agendy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…