Zemřel Václav Havel, truchlí i Pardubice

20.12.2011 11:54

V neděli ráno, 18. prosince 2011, zemřel Václav Havel, první prezident, který stanul v čele svobodného Československa a České republiky. Tato smutná zpráva bolestně zasáhla i Pardubice.

Zemřel Václav Havel, truchlí i Pardubice
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Občané města spontánně přicházeli k místu, kde v roce 1989 zvonili klíči a v roce 1990 vítali nového prezidenta, k Východočeskému divadlu. Na člověka, který se stal symbolem svobody nejen v Evropě, ale doslova po celém světě, na místě zavzpomínala i primátorka města Štěpánka Fraňková.

„Dnes se v divadle konalo taneční vystoupení základních uměleckých škol a šlo o velice symbolické a dojemné odpoledne. Plné hlediště se smutkem vzpomínalo na Václava Havla a současně sledovalo představení dětí, našich nadějí, které tančily pro něj. A zcela jistě jsem v tu chvíli nebyla jediným člověkem v sále, který doufal v to, že právě v odkazu našeho prvního novodobého prezidenta budou tyto děti vyrůstat a žít,“popsala Štěpánka Fraňková zážitek ze dne, kdy celou republiku zastihla smutná zpráva.

Primátorka se k pardubickému divadlu chystá znovu zítra. V doprovodu hejtmanů Pardubického a Královéhradeckého kraje, královéhradeckého primátora a starosty města Chrudim přidá za město Pardubice svíčku k těm, které desítky Pardubáků zapálily na schodech divadla už dnes.

S budovou divadla by mělo být vzpomínání na Václava Havla spojeno celý týden. V jeho prostorách poběží videozáznam z jeho návštěvy Pardubic v roce 1990, kdy jej vítalo zcela zaplněné náměstí Republiky. Vystaveny budou i fotografie ze zmiňované návštěvy nebo z jeho dalších cest do Pardubic v letech 1996, 2001 a 2004. Východočeské divadlo v Pardubicích a město Pardubice by tímto chtěly poprosit ty, kteří takovými materiály disponují a byli by je ochotni pro účely této výstavy poskytnout, aby kontaktovali ředitele divadla Petra Dohnala (tel: 466 616 415, e-mail: reditel@vcd.cz).

Na prezidenta Václava Havla s úctou a respektem dnes zavzpomínalo celé vedení města Pardubice.

Štěpánka Fraňková:

Václav Havel byl pro mne zosobněním morální čistoty, nezlomnosti. Člověk, který se nikdy nebál šířit pravdu i s tím vědomím, že byl a znovu bude potrestán. Byl pro mne člověkem s velkým srdcem, člověkem svobodným a slušným. A hlavně člověkem, který do mne dokázal zaset víru, že pravda a láska zvítězí.

Jindřich Tauber:

Osobně mne velmi zarmoutilo, když jsem se v neděli dozvěděl, že zemřel první československý a poté i český prezident po roce 1989. Dobře si vzpomínám na dobu, kdy probíhala sametová revoluce a panu Havlovi jsem velmi fandil. Pro mne byl vždy ztělesněním pravdy a bojovníkem proti nepořádkům, které naši společnost bohužel ovládají doposud. Je pro mne jedním z největších Čechů, co znám.

František Brendl:

Václav Havel spolu s Karlem Krylem pro mne v době, kdy se ve mně formovaly názory na svět a hledal jsem své místo ve společnosti, byli obrovskými vzory. I díky své mámě, která vyznávala podobné hodnoty, jsem byl vychován v člověka, který celou svou duší věří, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Jedno moudré přísloví praví, že chytrý člověk mění svět, ale moudrý sám sebe. Václav Havel dokázal obojí, díky svým mravním a duchovním hodnotám změnil svět. Václav Havel nás fyzicky opustil, ale jeho odkaz žije a bude žít dál. Všem jeho blízkým posílám hodně sil do těžkých chvil, které je čekají. Ale jak říkal V. Havel nám všem v jednom ze svých rozhovorů: „nakonec všechno dobře dopadne…“

Martin Bílek:

Co pro mě znamená Václav Havel? Vizionář, který byl doma nedoceněn a často nepochopen. Hlavně díky němu měla a má Česká republika ve světě dobrý zvuk a značný kredit, co se demokracie týče. Jméno Havel je pro mě synonymem pro demokracii, vůli, občanskou odpovědnost.

Jiří Rozinek:

Václav Havel byl velice výjimečný člověk, kterého si celý národ nesmírně vážil a kterého miloval. Byl to velký Čech a Evropan. Byl to člověk s velkým záběrem: spisovatel, dramatik, řečník, politik. Osobně si ho nejvíce vážím za jeho osobní statečnost a jeho skromnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mesto-pardubice.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

16:14 Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

Znojemské Centrum odborného sociálního poradenství (dále COSP) se přestěhovalo do bývalého Hotelu Zn…