Zemřel geolog a mineralog RNDr. Zdeněk Johan, DrSc., čestný občan města Semily

06.03.2016 6:34

Ve věku 80 let zemřel dne 13. 2. 2016 geolog a mineralog světového jména RNDr. Zdeněk Johan, DrSc., čestný občan města Semily.

Zemřel geolog a mineralog RNDr. Zdeněk Johan, DrSc., čestný občan města Semily
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Tento renomovaný vědec se narodil v roce 1935 v Lomnici nad Popelkou, na semilském gymnáziu studoval v letech 1950 - 1953. Čestné občanství města Semily získal spolu s prof. RNDr.  Josefem Paldusem FRSC. v roce 2009. 

RNDr. Zdeněk Johan, DrSc. převzal čestné občanství města Semily v roce 2009. Na snímku s tehdejším starostou města Semily Mgr. Janem Farským. Foto: R. Fries.

Kdo byl Zdeněk Johan?

RNDr. Zdeněk Johan, DrSc. se narodil 18. listopadu 1935 v Lomnici nad Popelkou. Po maturitě na semilském gymnáziu vystudoval v letech 1953–1958 geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze a následně pracoval jako mineralog na dalších odborných pracovištích.

Již v roce 1964 získal titul doktora přírodních věd a téhož roku získal vědecký titul kandidáta věd. Dva roky pracoval jako geolog a mineralog v Tunisu. Po návratu byl v letech 1965 až 1968 zaměstnán jako vědecký pracovník v Geologickém ústavu ČSAV v Praze. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa se nevrátil z vědecké stáže z Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM) v Orléans. V letech 1989 až 1997 byl vědeckým ředitelem této instituce. Ve funkci ředitele působil i ve Výzkumném centru syntézy a chemie minerálů v Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS).

Během své vědecké dráhy získal řadu významných ocenění za vědecké práce  z mineralogie a geologie, popsal 33 nových minerálů. Jeden nese jeho jméno. Ne však to očekávané - nerost jménem johanit již totiž existuje více jak dvě stě let. Objevený minerál tedy Johanovi kolegové nazvali zdenekit.

Byl členem mnoha akademií a byl poctěn několika čestnými doktoráty, tituly i francouzským státním vyznamenáním (Chevalier de l’Ordre national de Mérite, Officier des Palmes Académiques). U nás byl oceněn zlatou medailí Přírodovědecké fakulty UK v roce 1989 a medailí E. Bořického Karlovy univerzity v roce 1991.

Lena Mlejnková, starostka města Semily: "Chtěla bych na tomto místě pozůstalé rodině vyjádřit upřímnou soustrast nad odchodem člověka, který toho za svůj život mnoho vykonal a velkou měrou se zasloužil o dobré jméno naší země a města Semily ve světě."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…