Zima v Jablonci začala

29.10.2012 14:46

Zima v Jablonci začala už v sobotu 26. října. Ačkoli podle plánu zimní údržby je se zimním obdobím počítáno až od 1. listopadu, sníh jablonecké technické služby nezaskočil.

Zima v Jablonci začala
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Jelikož držíme služby letních dispečerů, není problém v přechodovém období zajistit i službu zimního dispečinku, což se stalo od 26. 10.,“ říká jednatel TSJ Milan Nožička.

K 26. 10. byly v pohotovosti 2 velké chemické sypače s radlicemi, 1 velký sypač inertní, 1 střední univerzální sypač Fumo, 3 chodníkové stroje, ručně vedené sněhové frézy a 2 nakladače. Připraveni byli i pracovníci ručních rajónů.

Zásah techniky s chemickým posypem, byl z hlediska bezpečnosti, sjízdnosti i schůdnosti nutný, tvořilo se náledí jak v centru, tak v okrajových částech města.

ZIMNÍ ÚDRŽBA 2012/13 V JABLONCI

Plán zimní údržby na zimu 2012/13 v Jablonci nad Nisou byl opět sestaven v souladu s platnou legislativou a dle finančních a technických možností města.  V rozpočtu na rok 2013 je na zimní údržbu opět vyčleněna částka 20 milionů korun.

„Při tvorbě plánu zimní údržby jsme vycházeli nejen z vlastních poznatků a zkušeností uplynulých let, akcentovali jsme i požadavky policie a technických služeb, ale také podněty občanů. Občané v průběhu loňské zimy vznášeli svoje připomínky a celou řadu podnětů jsme zaznamenali na setkáních vedení města s občany na jaře letošního roku,“ přibližuje proces vzniku plánu zimní údržby vedoucí oddělení správy komunikací Pavel Kozák.

Veškeré podněty byly pečlivě vyhodnoceny. „Letos jsme se zaměřili zejména na oblast chodníků, kde jsme cítili určité rezervy,“ prozrazuje náměstek primátora Miloš Vele a dodává, že letos bude město upravovat o cca 6 km více chodníků. Celkem tedy bude statutární město Jablonec nad Nisou prostřednictvím společnosti Technické služby Jablonec n. N. udržovat 180 km vozovek a 55 km chodníků.

Ne všechny jablonecké komunikace udržuje město

Na území našeho města se nacházejí silnice I. třídy, které jsou ve vlastnictví státu a jejich správcem je Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Silnice II. a III. třídy v katastru Jablonce jsou ve vlastnictví a správě Krajské správy silnic Libereckého kraje (KSSLKL).

Přemístění kontejnerů

Vzhledem k pozitivním zkušenostem z loňské zimy dojde i letos z důvodu lepší obslužnosti  k přestěhování některých kontejnerových stání na separovaný odpad. „Osvědčilo se loňské řešení, proto jsme i tentokrát zvolili stejná stanoviště jako vloni,“ říká Jitka Lochovská, vedoucí odd. správy veřejné zeleně.

Nádoby na odpad se dle aktuálních sněhových podmínek přestěhují v následujících lokalitách:

Ulice Ivana Olbrachta (č. p. 18-24)  - na vjezd do slepé ulice
Ulice Pobřežní
Ulice Josefa Hory (č.p. 27 v otočce) – blíž k průjezdné komunikaci
Ulice Jeronýmova

Kontejnery budou staženy na místa lépe dostupná pro svozovou techniku a zároveň co nejblíže původním stáním. Na jaře budou opět vráceny na původní stanoviště.

Dopravní opatření

„Nekázeň jabloneckých řidičů je každoročním problémem, proto i letos žádáme řidiče, aby respektovali dopravní značení,“ apeluje na řidiče Pavel Kozák. „Kvůli špatně zaparkovaným vozidlům pak nemůže, zvláště na sídlištích, projet úklidová technika a velmi často také vozidla zajišťující svoz odpadu,“ vysvětluje Kozák.

K zajištění bezpečnosti silničního provozu, zabezpečení provádění zimní údržby a odvozu odpadu bude provedeno zjednosměrnění některých komunikací a změna dopravního značení na určených místech na zákaz stání nebo zastavení.

Rozdělení udržovaných komunikací

Komunikace ve městě se rozdělují do 3 skupin podle pořadí důležitosti v zajištění průjezdnosti. Do první skupiny patří rychlostní a sběrné komunikace s veřejnou hromadnou dopravou a příjezdy ke zdravotnickým zařízením, ty se udržují do 4 hodin od spadu sněhu. Pak následují příjezdy ke školám a ostatní důležité místní komunikace, ty se uklízejí do 12 hodin od spadu a nakonec, nejpozději do 48 hodin, dochází k úklidu ostatních komunikací. Údržba je prováděna také na všech zastávkách autobusových linek MHD na území města.

Neudržované zůstávají úseky místních komunikací, na nichž se pro jejich malý dopravní význam sjízdnost nezajišťuje (cca 22,8 km).

Odklízení sněhu

Odklízení sněhu se provádí především mechanicky. Provádět chemický posyp či postřik do vrstvy čerstvě napadaného sněhu vyšší než 3 cm bez předchozího pluhování je neúčinné, a proto nepřípustné.

„Kvůli problematickému odklízení a nutnosti odvážet sníh z některých lokalit jsme pro letošní zimu zvolili na některých plochách chemické ošetření. Je to ekonomičtější řešení a týká se exponovaných prostor, jako například ulice Křížová 422 m, dále chodníky Liberecká, část chodníku Horní náměstí, E. Floriánové, Arbesova podél ZŠ a další vysvětluje náměstek Vele.

„Zajímavostí letošního roku je, že vyzkoušíme EKOGRIT – ekologický posypový materiál, který nezatěžuje životní prostředí, neškodí obuvi ani povrchu komunikací. Letos ho zkušebně aplikujeme na Mírovém náměstí a na schodišti před radnicí,“ říká jednatel TSJ, s.r.o. Milan Nožička.

Odvoz sněhu

Přednostně se bude sníh odvážet z exponovaných přechodů pro chodce a příjezdů ke školským a zdravotnickým zařízením, z dopravně důležitých místních komunikací (zejména trasy MHD), a za účelem rozšiřování rozhledových polí na křižovatkách a u zastávek MHD.

Skládky sněhu/Deponie

1. Proseč/překladiště – hlavní skládka sněhu
2. plochy za sportovní halou podél ulice  U Přehrady – rezervní skládka

Kalamitní stav

Vyhlašuje a odvolává primátor města ve 3 stupních v případě, že došlo k mimořádnému spadu sněhu a vzniku náledí takového rozsahu, že není možné plnit plán zimní údržby, dochází k neprůjezdnosti města, k selhávání techniky i lidského faktoru a jsou ohroženy základní funkce města.

„I letos jsme připraveni zareagovat na mimořádný kalamitní stav, máme dostatek vlastní techniky a v případě potřeby máme nasmlouvané externí dodavatele. Co se týká ruční údržby, i letos počítáme s využitím pracovníků veřejné služby,“ říká primátor města Petr Beitl.

Jablonecká zima v číslech

Město je rozděleno do 15 tzv. ručních rajonů, kde údržbu provádí 25 stabilních pracovníků denně od 6:00 do 14:30. V případě potřeby dojde k navýšení počtu pracovníků a úpravě jejich pracovní doby. Pro letošní zimu opět počítáme s využitím pracovníků veřejné služby.

Celkem se na zimní údržbě ve městě podílí až 120 lidí (ruční i technická údržba, řidiči, dispečeři) z řad kmenových zaměstnanců TSJ i z řad dodavatelů.

Jejich počet se mění dle aktuálních klimatických podmínek.

Údržbu provádí 66 kusů techniky (nakladače, frézy, multifunkční průtahová a posypová vozidla, nákladní automobily, dispečerská vozidla aj.).

Ve městě bude rozmístěno 85 beden na posypový materiál. Technické služby jsou zásobeny solí, pískem i drtí už od léta, kdy jsou nižší nákupní ceny.

Zimní období podle plánu zimní údržby statutárního města Jablonec nad Nisou: 1. 11. 2012 – 31. 3. 2013

Plán zimní údržby podrobně:

http://www.mestojablonec.cz/cs/doprava-a-komunikace/zimni-udrzba.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…