Zlatý dech vrátil do Litoměřic dechovku

06.06.2012 6:31

Litoměřické náměstí rozezněla v sobotu dechová hudba. Uskutečnil se zde totiž druhý ročník festivalu dechových hudeb Zlatý dech, kterého se zúčastnily zhruba čtyři stovky účinkujících. Akce začala po desáté hodině slavnostním nástupem pěti hudebních těles v čele se čtyřmi soubory mažoretek a husarů. Hodinu před polednem se uskutečnil monster koncert všech zúčastněných.

Zlatý dech vrátil do Litoměřic dechovku
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

V jeho průběhu se postupně vystřídali na pódiu dirigenti Ústřední vojenské hudby, Severočeské harmonie Štětí, Harmonie 1872 Kolín, dechového orchestru Škoda auto Mladá Boleslav a pražského orchestru PRA-LIN-KA. Ozdobou se stalo vystoupení mažoretek ze Štětí, Kolína, Roudnice nad Labem a husarů Tanečního klubu Rytmus z Roudnice nad Labem. Dopolední blok zakončil show program Ústřední hudby Armády ČR, doprovázen spontánním potleskem několika stovek diváků, mezi nimiž nechyběli jak příznivci dechovky, tak ani bývalí příslušníci Posádkové hudby Litoměřice, která byla před více než deseti lety zrušena.

„Dechová hudba do Litoměřic, které se mohou pyšnit řadou úspěšných muzikantů, nepochybně patří. Jsem rád, že Městská kulturní zařízení vrátila do města tradici, jejíž obliba, jak věřím, bude rok od roku stoupat,“ pronesl v úvodním projevu starosta Ladislav Chlupáč. Podporu kulturní akci vyslovil i senátor Alexandr Vondra, který coby ministr obrany umožnil, aby se právě na Zlatém dechu představila Ústřední vojenská hudba AČR. „Litoměřice bývaly jedním z největších posádkových měst v České republice. Jsem rád, že se zde podařilo vzkřísit dávnou tradici a nabídnout tímto způsobem alespoň malou ochutnávku dechové hudby, která zde kdysi zněla při různých příležitostech nejen na náměstí, ale například i v Jiráskových sadech,“ konstatoval senátor.

V odpoledním bloku proběhly ve zhruba půlhodinových intervalech koncerty jednotlivých kapel, které vrcholily závěrečným koncertem v podání Ústřední vojenské hudby AČR. Celý program zakončil koncert Big bandu Základní umělecké školy v Litoměřicích pod vedením Zdeňka Růžičky.

„Jsem moc ráda, že ve městě se koná Zlatý dech. Na koncerty zdejší posádkové hudby jsem chodila dlouhé roky a mrzelo mě, když byla zrušena. Takhle jsem si mohla zavzpomínat na dávné časy,“ uvedla Jitka Bajgarová z Litoměřic, která v rukou pyšně svírala knihu Vojenská hudba v kultuře a české historii, kterou si nechala podepsat jak od ministra obrany Vondry, tak od starosty Litoměřic Chlupáče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…