Zlín: Ateliér Průmyslového designu slaví 20. výročí založení výstavou

13.06.2020 21:16

Ateliér Průmyslový design Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně slaví 20. výročí založení. U této příležitosti připravil ve spolupráci s Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně retrospektivní výstavu v jejím sídle v budově č. 14. Předstvuje na ní významné osobnosti ateliéru, designérské projekty, prezentované v České republice i v zahraničí, a spolupráci s vybranými společnostmi.

Zlín: Ateliér Průmyslového designu slaví 20. výročí založení výstavou
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Výstava prezentuje dvacetiletou činnost ateliéru Průmyslový design Fakulty Multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Tedy od jeho založení v roce 1999 až po současnost. K vidění jsou vybrané práce studentů, absolventů i pedagogů. „Za zmínku určitě stojí hravá prezentace Pairs in Squares, se kterou ateliér v roce 2015 získal hlavní cenu Grand Prix a Korporátní cenu v soutěži Asia Awards v rámci světové akce Tokyo Design Week. Dále pak instalace Cucej z holandského Design Weeku (2016), která se věnovala českému lázeňství a léčebným lázeňským procesům nebo projekt Ne-Ro, za který byl ateliér na největší světové přehlídce designu v Milánu nominován mezi nejlepší výstavní expozice,“ uvedl vedoucí ateliéru Martin Surman.

Studium v ateliéru Průmyslový design je zaměřeno na problematiku navrhování sériově vyráběných produktů z oblastí designu nábytku, interiérových doplňků, elektrospotřebičů, strojů, dopravních prostředků apod. „Naprostá většina ateliérových projektů je iniciována přímo z praxe, konkrétními požadavky a potřebami průmyslové sféry. Část výstavy se proto věnuje úspěšné spolupráci s firmami, například sedací nábytek RIM, porcelánové hrnky pro Thun nebo projekt Party Time pro firmu Tescoma,“ doplnil Martin Surman.

V současnosti se ateliér prezentuje kolekcí nábytku a doplňků z ohýbaných ocelových trubek volně inspirovanou obdobím evropského manýrismu 16. století a obdobím vlády Rudolfa II. Instalaci s příznačným názvem Alchymisti poprvé představil v roce 2019 na mezinárodní přehlídce designu v Miláně.

Ateliér navazuje na dlouholetou tradici výuky průmyslového designu, jejíž základy byly koncipovány na sklonku třicátých let 20. století ve Škole umění, která byla založena společností Baťa. Zlín se stal kolébkou českého průmyslového designu zejména zásluhou takových osobností, jakými byli profesoři Zdeněk Kovář, František Crhák a Pavel Škarka.

Expozice bude přístupná do 21. června 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…