Zlín: Ceny Vladimíra Karfíka byly předány

06.01.2023 17:39 | Tisková zpráva

Za výtvarnou a racionální architekturu byly ve Zlíně předány ceny Vladimíra Karfíka. Ty byly letos uděleny ve dvou kategoriích, za významnou realizaci v architektuře a za celoživotní dílo.

Zlín: Ceny Vladimíra Karfíka byly předány
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Během letošního předávání cen byli oceněni Martin Paško a jeho tým DF Creative Group za konverzi Jurkovičovy teplárny v Bratislavě. Štefánii Krumlové a Miroslavu Masákovi, bylo předáno ocenění za celoživotní dílo. Slavnostní předávání ocenění proběhlo v prostorách obřadní síně z rukou předsedy Bloku Zdeňka Trefila a náměstka primátora města Zlína, Pavla Brady, který k předávání cen řekl:

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28232 lidí

“Vážím si toho, že předání cen probíhá právě ve Zlíně. Právě zde máme jedinečnou funkcionalistickou architekturu, která nese podpis i Vladimíra Karfíka v podobě 21. budovy nebo budovy bývalého Společenského domu, nyní Hotelu Zlín. I do budoucna bychom chtěli, aby byl Zlín moderním městem, jehož součástí budou zajímavé architektonické prvky a byl příkladem pro další města.“

Ceny uděluje s tříletou periodicitou spolek „BLOK architektů a výtvarníků“ autorům, jejichž díla byla výrazná navzdory normalizačnímu režimu, který je tlačil do pozadí. Cena, pojmenovaná na počest tvorby a života jejího prvního čestného nositele a zřízená v roce 1991 se tradičně předávala s podporou města Zlína, se kterým je Vladimír Karfík a jeho architektura ikonicky spojena.

Laureáty ceny se v minulosti stalo 33 osobností československé architektury, mezi nimiž jsou například Karel Prager, zakladatel a první předseda BLOK, Štefan Svetko, Alena Šrámková, Viera Mecková, Josef Pleskot, Eva Jiřičná, Vladimír Dedeček a další. Cena Vladimíra Karfíka je jedinou Česko-Slovenskou cenou v oblasti architektury a urbanismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…