Zlín: Města si připomenou osobnost a dílo Jana Antonína Bati

02.02.2018 8:35

Na počest 120. výročí narození Jana Antonína Bati, které připadá na 7. březen, se ve Zlíně a okolí uskuteční řada akcí. Oslava zahrnuje dvoudenní konferenci ve Zlíně, výstavy, besedy s veřejností a se studenty, soutěže pro děti i zádušní mše.

Zlín: Města si připomenou osobnost a dílo Jana Antonína Bati
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

zlin.eu Jsem občan Tiskové zprávy jan-bata.jpg Města si připomenou osobnost a dílo Jana Antonína Bati publikováno: 31.1.2018 Zlín – Na počest 120. výročí narození Jana Antonína Bati, které připadá na 7. březen, se ve Zlíně a okolí uskuteční řada akcí. Oslava zahrnuje dvoudenní konferenci ve Zlíně, výstavy, besedy s veřejností a se studenty, soutěže pro děti i zádušní mše.

„Aktivity organizované u příležitosti 120. výročí narození Jana Antonína Bati jsme nazvali J. A. Baťa 120 a jejich část probíhající ve Zlínském kraji 11 dnů s Baťou. Uskuteční se od 27. února do 9. března. Zapojena jsou kromě Zlína i města Otrokovice a Uherské Hradiště,“ uvedl generální sekretář projektu Zdenek Mikel za pořadatele Nadační fond Jana Antonina Bati.

Snahou organizátorů programu je představit J. A. Baťu a jeho spolupráci s Tomášem Baťou zakladatelem také veřejnosti, a to i na dalších místech v Česku a v zahraničí. Z tohoto důvodu byly osloveny i ambasády a česká centra v zahraničí. Zájem o výstavu Adresa Baťa Zlín a dokumentární film Brazilské stopy Jana Antonína Bati má podle organizátorů již deset českých ambasád a českých center ve světě.

Vyvrcholením jedenáctidenního programu je konference nesoucí název Budování baťovských továren a měst v Československu a ve světě, které se 7. – 8. března v roli přednášejících zúčastní řada osobností z České republiky i ze světa. Uskuteční se ve 32. budově v továrním areálu ve Zlíně.

Doprovodné akce

„Samotná konference se koná v 9. etáži a to za účasti odborníků – a věříme –, že i zástupců obou rodin, Jana Antonína i Tomáše Jana Bati, zástupců partnerů i pozvaných hostů. Veřejnost bude moci konferenci sledovat v přímém přenosu ve speciálně vytvořených sálech v 7. a 8. etáži,“ upřesnil Zdeněk Mikel.

Součástí konference je i řada doprovodných akcí. Muzeum jihovýchodní Moravy zpřístupní výstavu Tehdy tu byla džungle aneb Baťovská kolonizace v Brazílii, která byla zatím k vidění pouze v Brazílii, speciální designovou verzi výstavy Adresa Baťa Zlín hostí v Max 32 v 32. budova Baťova areálu a neméně atraktivní podívanou nabídne i expozice v Galerie 2. patro na zlínské radnici. Na vile Jana Antonína Bati v ulici Osvoboditelů (nyní sídlo Českého rozhlasu Zlín) bude Janu Antonínu Baťovi slavnostně odhalena pamětní deska. V bohatém programu nechybí ani komentovaná procházka městem na téma baťovské bydlení, prohlídky vil J. A Bati a T. Bati, besedy ve všech zmíněných městech a zádušní mše za J. A. Baťu.

Na přípravě aktivit pod názvem J. A. Baťa 120 se spolu s hlavním organizátorem podílí více než dvacet partnerů. Záštitu převzal i primátor města Zlína Miroslav Adámek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…