Zlín: Město optimalizuje systém plánování investic

13.02.2020 14:47

Zajistit financování rozvojových záměrů města, pomáhá strategické plánování investic, jehož součástí je „Zásobník projektů“, v němž jsou naplánovány projekty na několik let dopředu.

Zlín: Město optimalizuje systém plánování investic
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

K lepšímu a přehlednějšímu výhledu strategického plánování investic pomáhá Zásobník projektů, ve kterém jednotlivé odbory magistrátu plánují větší či menší investice na několik let dopředu. Střednědobé plánování investic s výhledem na pět let je na magistrátu běžnou praxí. Nyní se však tento interní Zásobník projektů aktualizuje do online verze, která bude přehlednější a dostupná pro všechny odbory magistrátu. Díky této znalosti připravovaných investic budou moci zaměstnanci Oddělení koordinace projektů operativněji reagovat na možnosti externího financování.

„Každá investiční akce vyžaduje dva až tři roky příprav z důvodu chystání projektu a dalších potřebných podkladů, což se neobejde bez systematického plánování. V rámci rozpočtu města jsou stanoveny finanční rámce na jejichž základě odbory navrhují, které projekty se v daném roce realizují. Například pro oblast dopravy je stanoven roční rámec min. 100 mil Kč, pro oblast školství min. 40 mil. Kč nebo pro oblast bytů min. 30 mil. Kč. Mimo tyto rámce jsou pak tzv. strategické stavby, na které může město čerpat úvěrové zdroje. Těmito projekty jsou například rekonstrukce Velkého kina a Zimního stadionu Luďka Čajky nebo stavba Prštenské příčky a jiné velké dopravní stavby,“ řekl náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

V novém interním online Zásobníku projektů má každý jednotlivý odbor svůj tzv. list. V rámci jednotlivých listů Zásobníku projektů si odbory magistrátu vedou všechny své projekty včetně i pouhých námětů. Jednotlivé projekty jsou seřazeny v pořadí dle důležitosti, které stanovuje vedoucí pracovník ve spolupráci s příslušným radním stejně jako plánovaný termín realizace, který vychází jak z plánovaných finančních rámců na jednotlivé roky, tak z dalších informací uvedených u jednotlivých projektů jako je kategorie, stav připravenosti a odhad ceny.

Zásobník projektů pomáhá k lepšímu systémovému plánování investic a přehledu o nutných průběžných krocích k jejich realizaci. „K zavedení online Zásobníku projektů jsme sáhli proto, abychom zajistili plynulý postup příprav projektů potřebných pro rozvoj města a zároveň abychom aktivně vyhledávali jak vypisované dotační tituly, tak možnosti externího financování v podobě participace kraje, státu či soukromého subjektu na jejich realizaci. Rozvoj města není možné řešit dle dotačních titulů. Je však výhodné si u plánovaných projektů pomoct jakoukoliv formou externího financování a ušetřené finanční prostředky využít na další projekty,“ řekl primátor Jiří Korec.

Zásobník projektu v kostce

SMZ vede interní online formulář Zásobník projektů SMZ, ze kterého Rada města Zlína provádí výběr projektů a to zejména s ohledem na budoucí rozvoj města Zlína ve všech oblastech, který navrhuje Zastupitelstvu města Zlína na jejich následné zařazení do rozpočtu města. Zásobník projektů je:

  • seznam projektů za jednotlivé oblasti rozvoje města (bydlení, sociální věci, školství, sport, kultura, cestovní ruch, doprava, technická infrastruktura, ICT, revitalizace území, veřejná prostranství a parky, životní prostředí, bezpečnost a krizové řízení, vnitřní správa, majetek, strategické plánování)
  • sestaven s ohledem na pořadí důležitosti
  • živý pravidelně měsíčně aktualizovaný dokument
  • maximálně pružný v návaznosti na nové investiční potřeby města a také stupeň připravenosti jednotlivých akcí a dotačních titulů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…