Zlín: Město podpoří výsadbu ryb

15.10.2023 11:17 | Tisková zpráva

Radnice podpoří projekt Moravského rybářského svazu, pobočného spolku Zlín „Zarybnění řek Dřevnice a Januštice“. Na výsazení ryb ve vodním toku Dřevnice na území města Zlína vyčlenila z rozpočtu sto tisíc korun.

Zlín: Město podpoří výsadbu ryb
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Je žádoucí, aby vodní toky i jejich blízké okolí byly živým organismem. V letošním roce požádali rybáři o příspěvek na nákup násady ryb do pstruhového pásma řeky Dřevnice, tj. do horního úseky řeky na území města Zlína,“ sdělil náměstek primátora města Zlína pro oblast životního prostředí a zemědělství Vojtěch Volf a doplnil: „Ve zbývajících částech Dřevnice a na Januštici (Fryštáckém potoce) zajistí rybářský svaz násadu ryb z vlastních prostředků.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29522 lidí

O zarybnění se stará Moravský rybářský svaz každým rokem, protože k samovolnému výtěru ryb zde téměř nedochází. Tento nepříznivý stav má hned několik příčin, které vysvětlila vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína Vladimíra Pavlovová:

„Důvodem nedostatečného přirozeného způsobu rozmnožování ryb je dlouhodobě nepříznivá hydrologická situace. Zejména se jedná o sucho, nízký stav vody, která se navíc snadno přehřívá, různé překážky na toku, např. jezy, nebo malé možnosti úkrytů v opevněných korytech. V neposlední řadě má na přirozený výtěr neblahý vliv i občasné nárazové znečištění vody při přívalových srážkách z odlehčovacích komor jednotné kanalizace.“

Druhové složení rybí obsádky odpovídá přirozenému složení v uvedeném úseku řeky Dřevnice. Vysazeny tedy budou např. pstruzi, parmy, lipani či ostroretky.

Projekt „Zarybnění řek Dřevnice a Januštice“ podpořilo město Zlín ze svého účelového fondu Ekofond, v rámci dotačního programu Projekty na realizaci opatření vedoucích ke zlepšení stavu životního prostředí ve statutárním městě Zlíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…