Zlín: Město podpořilo dřevařské sympozium, díla budou zdobit veřejný prostor

01.08.2019 17:58

Také v letošním roce město Zlín podpořilo dva studenty, kteří se zúčastnili Mezinárodního studentského sochařského sympozia Dřevo Wood pořádaného Nadací Tomáše Bati. Sympozia se zúčastnilo šest studentů. Komise složená ze zástupců města a magistrátu vybrala díla Spící strom autorky Oleny Piskovy, letošní absolventky Fakulty výtvarných umění, VUT Brno a dílo Rodimič autora Róberta Ferka, studenta druhého ročníku Vysoké školy výtvarných umění Bratislava.

Zlín: Město podpořilo dřevařské sympozium, díla budou zdobit veřejný prostor
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Autoři získali od města ocenění ve výši 5 tisíc Kč. Jejich díla jsou nyní umístěna v zahradě vily Tomáše Bati. Skulptury budou možná ještě v tomto roce přemístěny do parteru města na místa vybraná odborem městské zeleně,“ uvedla Eva Husáková, vedoucí Odboru kultury a památkové péče. Vernisáže se zúčastnil jen slovenský student Róbert Ferko, kterému symbolický šek předala vedoucí odboru kultury a památkové péče Eva Husáková. Druhá autorka Ukrajinka Olena Piskova tou dobou absolvovala své promoce na brněnské univerzitě.

„Jde o lípu, která mě zaujala svou neobvyklou formou. Ještě více se mi zalíbila, když jsem ji odkůrovala a všimla jsem si cestiček od brouků. Takový život uvnitř. Cestičky vytváří nádhernou texturu. K samotnému portrétu mě inspirovala věta z organizačních propozic sympozia, kde bylo uvedeno, že dáváme kmenům druhý život. Dílo tedy dostalo název Spící strom, neboť se mi líbí představa, že není mrtvé, jenom usnulo. Jsem detailistka, chtěla jsem si vyzkoušet, jak moc živý obličej se mi podaří ve vymezeném čase vytvořit. Myslím si, že se mi to povedlo. Tvorbě se dřevem bych se ráda věnovala i nadále,“ uvedla oceněná absolventka.

Róbert Ferko ke svému dílu Rodimič zase prozradil. „Oslovilo mě dřevo ze stoleté lípy, která pochází z pozemku Baťovy vily. Lípa je sama o sobě symbolickým stromem, proto mě inspirovala k vytvoření slovanského symbolu rodu Rodimiče. Otvory znázorňují početnost rodu. Tradice naší kultury ve smyslu hodnot a způsobu života a jejich udržování jsou pro mě prioritou, celá naše rodina se o slovanství velmi zajímá. Navíc jsem přesvědčen, že vše má svoji energii, takže i mé dílo bude vyjadřovat potřebu soudržnosti s naší zemí a rodinou,“ popsal své dílo mladý autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…