Zlín: Na stránkách města už nebudou záznamy ze zasedání zastupitelstev

08.10.2011 11:38

Město Zlín už nebude na svých webových stránkách www.zlin.eu archivovat záznamy ze zasedání zastupitelstev města Zlína. Důvodem je obava z postihu ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který k archivování těchto záznamů zaujímá v současné době negativní postoj, protože je považuje za porušení zákona č. 101/200 Sb., o ochraně osobních údajů.

Zlín: Na stránkách města už nebudou záznamy ze zasedání zastupitelstev
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

"Za každý zveřejněný záznam na webových stránkách obce může Úřad pro ochranu osobních údajů udělit pokutu až 10 milionů korun, pokud dojde k názoru, že došlo k naplnění skutkové podstaty ustanovení paragrafu 45 odstavce 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů. Ten stanovuje, že právnická osoba jako správce nebo zpracovatel se dopustí správního deliktu tím, že uchovává osobní údaje po dobu delší než nezbytnou k účelu zpracování a zpracovává osobní údaje bez souhlasu dotčených osob, přičemž tímto svým neoprávněným zasahováním do soukromého a osobního života ohrozí větší počet osob," vysvětlil Oldřich Hlaváček z Odboru právního magistrátu. Dodal, že stejně jako Zlín - stažením již zveřejněných archivovaných záznamů přenosů a neukládáním dalších - zareagovalo na hrozbu případného postihu ze strany ÚOOÚ i statutární město Liberec.

O tom, že případný postih ze strany ÚOOÚ je reálný, svědčí to, že tento úřad v současné době šetří postup Karlových Varů, které záznamy ze zasedání zastupitelstev na svých webových stránkách nadále archivují.

Kromě Karlových Varů ponechaly videoarchiv ze zasedání zastupitelstev na svých stránkách také města Jihlava, Hradec Králové, Pardubice a Děčín.

I když město Zlín ukončilo archivování záznamů z jednání zastupitelstev, bude nadále pokračovat v pořizování on-line přenosů z těchto jednání. Občané tak nepřijdou o možnost sledovat průběh jednotlivých hlasování. "Paradoxně on-line přenosy z jednání zastupitelstva obce jsou dle současné právní úpravy a názoru ÚOOÚ v pořádku," konstatovala tajemnice magistrátu Helena Eidová.

Kromě Zlína pořizují on-line záznamy ze zasedání zastupitelstev i Brno, České Budějovice, Ústí nad Labem a Liberec. Pořízené záznamy tato města nearchivují na svých webových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…