Zlín: Odebrané lahve obsahovaly isopropanol

01.11.2012 13:03 | Zprávy

Lidskému organismu škodlivý isopropanol byl součástí obsahu deseti lahví, které byly odebrány majitelům během nedávného testování alkoholu na přítomnost velmi nebezpečného metanolu. Tuto látku, která nemá v nápojích co dělat, prokázal dodatečný podrobný rozbor, který stejně jako samotné testování zrealizovala na základě požadavku města společnost ITC –Institut pro testování a certifikaci.

Zlín: Odebrané lahve obsahovaly isopropanol
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

 Protože lahve neobsahovaly smrtící metanol, rozhodl primátor Miroslav Adámek, že město nebude kontaktovat Policii ČR s žádostí o prošetření těchto případů. "Isopropanol v tomto množství by uživatele určitě nezabil nebo nezmrzačil, pouze by jim způsobil zdravotní újmu, například bolesti hlavy a břicha. Obsahy lahví jsme již zlikvidovali," konstatoval Miroslav Adámek.

 Z výsledků třídenního testování, které se uskutečnilo od 3. do 5. října, plyne zajímavé zjištění: cca 20 procent donesených lahví nebylo kolkováno, tedy cca 120 lahví. "A právě všechny závadné lahve byly nekolkované. Tedy každá dvanáctá nekolkovaná láhev je s velkou pravděpodobností vyrobena za použití závadných surovin. Naše doporučení spotřebitelům je vylít všechen nekolkovaný alkohol. Pokud už musíte alkohol koupit, kupujte zavedené značky, u kterých nebyly zaznamenány problémy s kvalitou. Raději si alkohol vypalte v pěstitelských pálenicích, metanolem se určitě neotrávíte," vzkazuje Jiří Samsonek, ředitel divize zkušebnictví společnosti ITC, který testování alkoholu pořádané městem vedl.

Během třídenního testování, které se uskutečnilo od 3. do 5. října, zkontrolovali specialisté společnosti ITC celkem 598 vzorků od 336 lidí. Zájemci své lahve nosili do budovy magistrátu na ulici Zarámí a maximálně si mohli nechat otestovat tři vzorky. Ověření prvního z nich za ně zaplatilo město, za každý další zaplatili po 30 korunách. Za zrealizování akce město Zlín zaplatilo částku cca 20 tisíc korun.

Zlín je jedním z center takzvané "metanolové aféry." V souvislosti s ní zasedl krizový štáb obce s rozšířenou působností, lidé byli varování před požitím alkoholu s nejasným původem prostřednictvím Výstražného informačního systému obyvatelstva a také pomocí tlampačů městské policie. Nájemci, který v obchodě zřízeném v budově I. segmentu prodával nekolkovaný alkohol, město vypovědělo smlouvu. "Uvolněné prostory dostane k dispozici městská policie, která tak bude moci v příštím roce navýšit počet strážníků, kteří pracují v lokalitě sídliště Jižní Svahy," uvedl náměstek primátora Ondřej Běták.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

13:37 Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

Tanečnice a tanečníci z Tanečního centra Z.I.P. se spolu s lektory přišli na radnici podělit o rados…