Zlín: Památník Tomáše Bati je nejkrásnější proměnou 2020/2021

12.05.2021 21:21

12. ročník celorepublikového projektu Má vlast cestami proměn již zná vítěze internetového hlasování. Největší ohlas u veřejnosti vzbudil znovuobnovený Památník Tomáše Bati ve Zlíně, který se stal celkovým vítězem. V rámci této národní putovní výstavy soutěžilo 118 proměn z České republiky a Slovenska.

Zlín: Památník Tomáše Bati je nejkrásnější proměnou 2020/2021
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Lidé mohli vybírat mezi klasickými památkami, jako jsou třeba hrady, zámky, novějšími budovami, např. nádraží či obecní úřady, drobnými stavbami i velkorysými úpravami krajiny.Do hlasování o nejlepší proměnu 12. ročníku výstavy se od června 2020 do konce dubna 2021 zapojilo 60 455 hlasujících, z toho 18 480 hlasů putovalo zlínskému klenotu, a zajistilo tak jeho prvenství. Na druhém místě se umístila Krajinná opatření ve středočeských Choťovicích a třetí příčku obsadila obnova pláště kostela sv. Terezie v Lesné.

„Ráda bych poděkovala všem hlasujícím za vyjádření jejich přízně. Vítězství Památníku Tomáše Bati – památkově chráněného objektu - ve veřejné anketě o nejzdařilejší obměnu je především oceněním všem tvůrcům. Počínaje autorem, přes nositele myšlenky až po realizátory náročného projektu. Současně děkuji i pracovnímu týmu Památníku za propagaci 12. ročníku národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova. Všechny tři vítězné proměny charakterizují citlivý přístup k vlastní energii místa a současně aktivní zapojení veřejnosti. Velmi se těším na vítěze, které vybere odborná porota architektů pod vedením pana arch. Josefa Pleskota. Potvrdí-li prvenství Památníku, bude to ještě krásnější pocta a motivace pro realizaci myšlenek jevících se zpočátku jako nezdolatelné,“ podotkla k úspěchu vrcholného díla funkcionalistické architektury Eva Ryndová, vedoucí odboru kultury a památkové péče města Zlína, jež má Památník v gesci.

Bývalý zlínský primátor a jeden z hlavních hybatelů obnovy Památníku do původního stavu Miroslav Adámek, dodává: „Tahle anketa už svým názvem přesně vystihuje to, o co se máme ve městech snažit. Památky, které mají ducha, jsou architektonickými skvosty a byly často i poškozeny jinými stavebními úpravami, je nutno proměnit a rekonstruovat jako odkaz dalším generacím. Jsem rád, že Památník Tomáše Bati je toho živým důkazem. Mám ještě v živé paměti rozhovory s mnoha lidmi, jestli jít cestou rekonstrukce do původní podoby, nebo modernizovanou formou s vytápěním, dvojsklem,… Nebylo to lehké. Následovalo  mnoho nocí a přemýšlení, který z názorů je ten správný. Navázali jsme na myšlenky, které kolem Památníku kolovaly již od roku 2006. Jsem rád a děkuji  Kateřině Pešatové a Petrovi Všetečkovi i Zlínstavu, že jsme společnými silami přesvědčili laickou i odbornou veřejnost, že původní Gahurovo dílo stojí za navrácení do své bývalé krásné podoby. A jak říkal architekt Adam Gebrian - nehledejte náplň pro tuto stavbu, přestavte ji do původní podoby a ona sama si řekne o svůj život… Teď se těším, jaký „život“ Památník bude mít. A přiznám se, že stále ještě chodím kolem tohoto klenotu po špičkách a se zatajeným dechem.“

Památník Tomáše Bati je považován za perlu světového funkcionalismu. Mimořádná stavba architekta Františka Lýdie Gahury z r. 1933 prošla v průběhu 20. století řadou změn, které popřely původní záměr autora. Město Zlín dlouhodobě usilovalo o obnovu této architektonické ikony do její původní čisté krásy. Zásluha na obnově Památníku a velké poděkování patří rovněž Pavlovi Velevovi z Nadace Tomáše Bati, která se na projektu podílela od samotného začátku. Pod odborným dohledem architekta Petra Všetečky zahájilo město v r. 2016 tříletou citlivou rekonstrukci Památníku, který byl slavnostně otevřen pro veřejnost v květnu 2019. Na návštěvníky čeká mimořádný zážitek umocněný věrnou maketou Baťova osudného letounu Junkers F-13ge, jež je důmyslně instalován tak, že vytváří dojem zastavení stroje v letu. Unikátním prvkem interiéru je také schodiště ve tvaru písmene Z – Zlín.

Díky aktuálnímu rozvolnění mohou zájemci po necelých sedmi měsících opět zavítat na prohlídku tohoto architektonického skvostu. Památník bude v souladu s mimořádnými opatřeními otevřen od čtvrtku 13. května 2021. Prohlídkové dny vychází každý den kromě pondělí v čase 10:00 – 17:00. Po dobu platných omezení činí vstupné 40 Kč, studenti, děti a senioři mají volné vstupné. Výhledově se připravují i nové prohlídkové okruhy a speciální edukační program pro dětské návštěvníky. Veškeré potřebné informace najdete na webu www.pamatnikbata.eu. Novinky se pravidelně objevují na Facebooku a Instagramu Památníku Tomáše Bati.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…