Zlín: Parkování usnadní nový navigační systém

17.02.2020 14:47

Zaparkovat snadno a bez přejíždění z parkoviště na parkoviště. Ke snadnějšímu hledání volného místa pomůže tzv. chytrý navigační systém, na kterém město pracuje. Jedná se o navigaci na parkoviště a zobrazení obsazenosti na jednotlivých parkovištích.

Zlín: Parkování usnadní nový navigační systém
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Navigační tabule budou směřovat řidiče na městská parkoviště ve Zlíně. V budoucnu se počítá s rozšířením tohoto navigačního systému i na soukromá parkoviště. Mimo navigačního parkovacího systému budou digitální tabule sloužit i například k předávání aktuálních mimořádných informací o dopravě ve městě.

Celkem bude umístěno 20 ks navigačních cedulí, kdy v první fázi budou rozmístěny čtyři nové tabule. Následovat bude výměna osmi stávajících tabulí, které nyní zobrazují jen dojezdové časy, ve třetím kroku bude doplněno dalších osm tabulí. Díky této technologii bude umožněna větší variabilita informací pro řidiče, včetně grafického zobrazování dopravního značení pro předávání aktuálních a mimořádných dopravních informací.

Vedle projektu navigačních cedulí budou doplněna parkoviště tzv. závorovým systémem s kamerami, které budou umět načítat registrační značky. V praxi půjde o klasický vjezd na parkoviště osazenými závorami, kdy si řidič odebere parkovací lístek. Před odjezdem zaplatí u parkovacího automatu a po zaplacení bez vkládání parkovacího lístku do výjezdního terminálu odjíždí. Nové závory na jednotlivých parkovištích nahradí stávající nevzhledné pevné „buňky“ s obsluhou.

Předplatitelé parkování se mohou těšit na RFID čtečky dlouhého dosahu, to znamená, že by mělo stačit mít za předním sklem parkovací kartu a závory se budou automaticky otevírat. „Aby systém správně a dobře fungoval, je zapotřebí mít nepřetržitý provoz, tedy 24 hodin, 7 dní v týdnu. Bude zajištěn sběr dat o obsazenosti míst, díky čemuž budou neustále informace aktualizovány. Budeme také mnohem přesněji vyhodnocovat obsazenost parkovišť a případně tak upravovat ceníky parkování podle vytíženosti. Náš hlavní cíl je, aby bylo možné ve městě zaparkovat bez obtíží s hledáním volných míst,“ doplňuje informace Michal Čížek.

Nezbytný je i nový dispečink

Dále město plánuje vytvoření nových webových stránek, které by měly taktéž rozšířit informovanost o volných parkovacích plochách a nabídnout ceníky parkovišť a další informace pro řidiče. „Našim celkovým cílem je vybudovat ve městě Zlín další inteligentní prvky dopravy a vše spojit do jednoho řídícího centra. Rozhodli jsme se proto vybudovat i nové dispečinkové pracoviště, které je nezbytné pro fungování a správu těchto dopravních systémů,“ uvedl radní pro dopravu Michal Čížek.

Všechny tyto plánované úpravy jsou dalším návazným krokem pro chytré a pohodlné parkování ve městě, které město Zlín připravuje. Město například plánuje vystavit záchytná parkoviště na okraji krajského města, která mohou pomoci vyklidit centrum od aut, a tím i ulevit obyvatelům. Jedná se o tzv. systém park and ride, který prakticky znamená, že lidé mohou svá vozidla ponechat bezplatně nebo za minimální cenu na těchto parkovištích a dál mohou cestovat MHD, vlakem nebo i na kole.

V současnosti jsou připravována tři místa: Příluky, Vršava a Malenovice. Taktéž je vypsána architektonická soutěž na plochu pod sportovní halou, kde město počítá s výstavbou parkovacího domu. „V budoucnu na otázky, jakým směrem se bude vyvíjet doprava ve Zlíně, má odpovědět plánovaný strategický dokument tzv. SUMP (Plán udržitelné městské mobility), který má vzniknout v roce 2020. Nicméně tyto kroky jsou v souladu s platným dokumentem pro dopravu, a to generelem dopravy,“ komentoval novinky radní přes dopravu Michal Čížek. Podle něj jde o uvedené vyhrazené parkovací stání, nový ceník, zadání studie na parkoviště park and ride a hledání lokalit v bližším perimetru centra pro další parkoviště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…