Zlín: Plán udržitelné městské mobility byl schválen Ministerstvem dopravy

07.10.2022 13:02 | Tisková zpráva

Během září bylo město Zlín informováno o schválení Plánu udržitelné městské mobility statutárního města Zlín (SUMP Zlín), který se zpracovával již od loňského roku. Zmiňovaný dokument lze použít pro strategické podložení projektů spolufinancovaných z evropských strukturálních a investičních fondů.

Zlín: Plán udržitelné městské mobility byl schválen Ministerstvem dopravy
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Statutární město Zlín začalo již v loňském roce spolupracovat se společností Centrum dopravního výzkumu, v. v. i., na strategickém dokumentu „Plán udržitelné městské mobility města Zlína“ (dále jen „SUMP Zlín“ - Sustainable Urban Mobility Plan), který je zásadní pro zajištění financování projektů z evropských nebo národních dotačních programů.

SUMP Zlín je pro řešené území střednědobým až dlouhodobým strategickým dokumentem, jehož cílem je vytvořit podmínky pro udržitelnou mobilitu lidí a podniků ve městě a jeho okolí a přispět ke zlepšení kvality života. Vychází z existujících postupů plánování, regulačních rámců a patřičnou pozornost věnuje integraci, participaci a zásadám evaluace. Dokument zahrnuje všechny druhy dopravy s tím, že preferenci při dopravním plánování mají udržitelné formy dopravy, jako veřejná doprava, jízda na kole a chůze.

SUMP Zlín vyžadoval při svém zpracování vstupy od celé řady odborníků, zástupců města, dotčených organizací i široké veřejnosti. Z tohoto důvodu byly pro řízení a realizaci projektu stanoveny jednotlivé skupiny zástupců těchto uskupení, které se v rámci pravidelných jednání vypořádávaly s aktuálním děním v projektu a stanovovaly postupy pro zpracování dílčích částí SUMP Zlín.

Dne 23. 6. 2022 zastupitelstvo Statutárního města Zlín schválilo na svém jednání SUMP Zlín s výhledem rozvoje mobility města do roku 2035. Dalším krokem bylo předložení dokumentu Komisi pro posuzování dokumentů městské mobility (KPDMM) na Ministerstvu dopravy, k čemuž došlo v červenci. Žádost o posouzení spolu s kompletní dokumentací byla touto Komisí projednána na jejím jednání konaném 2. září s kladným výsledkem. O výsledku bylo město Zlín následně informováno dne 12. 9. 2022. Nyní je již schválený SUMP Zlín k dispozici i veřejnosti na webových stránkách města Zlína ZDE.

„Abychom mohli čerpat evropské dotace, museli jsme vypracovat strategii SUMP. Navazujeme tak i na existující dokument generel dopravy z roku 2016. Hlavní rozdíl mezi těmito strategiemi je ten, že zatímco generel se na dopravu díval z pohledu čistě dopravního, SUMP se na dopravní řešení zaměřil převážně z pohledu obyvatel. Na vytvoření strategie se podílelo několik pracovních skupin, proběhlo dotazníkové šetření i veřejné projednání. Za intenzivní práci bych chtěl poděkovat všem, kteří se na ni podíleli,“ uvedl radní pro dopravu, Michal Čížek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.