Zlín: Velké kino. Bude mít i jeviště s proměnlivou velikostí?

03.11.2017 13:30

Objekt využitelný pro potřeby města, filmového festivalu, koncerty, různá vystoupení, společenské či sportovní akce, hlavní funkcí by však mělo zůstat promítání filmů. To je jeden ze závěrů nedávného jednání odborníků o budoucnosti Velkého kina. Zúčastnili se jej památkáři, architekti, poslední provozovatel objektu i zástupci radnice.

Zlín: Velké kino. Bude mít i jeviště s proměnlivou velikostí?
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Velké kino by mělo být po rekonstrukci objektem, který při zachování hodnot kulturní památky nabídne maximální užitnou hodnotu. V této souvislosti se uvažuje o tom, jak do objektu umístit nezbytné zázemí, ale také jeviště s proměnlivou velikostí, orchestřiště, či konstrukci pro dočasné vyrovnání části hlediště. To bude samozřejmě náročný úkol. Současně se debata na úrovni památkové péče dostala do nové roviny tím, že předmětem památkové ochrany nemusí být jen původní podoba z roku 1933, ale i některé pozdější úpravy,“shrnul některé z výstupů architekt Ivo Tuček z Oddělení prostorového plánování magistrátu, který se rozsáhlé debaty účastnil. Dodal, že jde o rámcovou představu, která bude na dalších jednáních, z nichž nejbližší se uskuteční v prosinci, dále upřesněna.

Velké kino je uzavřené od března loňského roku. „Je v ještě horším stavu, než jsme předpokládali. Závad je celá řada, třeba přetížené nosné ocelové konstrukce, nevhodné zásahy do nich realizované v průběhu doby, či nekvalitně a neodborně provedené sváry,“ vyjmenoval Leopold Bednařík z Odboru realizace investičních akcí magistrátu

Objekt byl postaven v roce 1932 firmou Baťa podle návrhu, jehož autorství je přisuzováno architektu Františku Lydie Gahurovi. Původní kapacita hlediště dosahovala výše 2 270 míst. Postupně byla snížena na 1010 sedadel.

Velké kino bude rekonstruováno podle návrhu, který vzejde z architektonické soutěže. Tu hodlá radnice vypsat v průběhu příštího roku. Z vybrané varianty vyplyne i cena. Předpoklad je, že půjde minimálně o desítky milionů korun.

Přestože je Velké kino uzavřené, město nadále pokračuje v jeho údržbě. Objekt má i svého správce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…