Zlín: Výstava kreseb Karla Čapka nabídne výjimečný doprovodný program s hvězdnými hosty

16.02.2023 16:59 | Tisková zpráva

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zve všechny příznivce spisovatele Karla Čapka na výstavu představující kresby tohoto mnohostranného umělce. K výstavě je připraven bohatý doprovodný program.

Zlín: Výstava kreseb Karla Čapka nabídne výjimečný doprovodný program s hvězdnými hosty
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Výstava představuje především kresby z jeho cest po Evropě uskutečněných v letech 1924 – 1936, které posléze doprovázely jeho cestopisné knihy, jako jsou Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska či Cesta na Sever. 

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí
Jsou zde vystaveny rukopisy Karla Čapka přímo se vztahující k těmto kresbám. Expozice je doplněná úzkým výběrem obrazů Josefa Čapka zapůjčených ze Západočeské galerie v Plzni a k vidění je zde také vzácný a jedinečný pastel – Portrét Karla Čapka datovaný kolem roku 1907. 

Výstava pořádaná ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví v Praze je další v pořadí z volného cyklu, ve kterém se potkávají stěžejní osobnosti českého písemnictví v souvislosti s výtvarným umění.

„Kromě samotné výstavy jsou návštěvníci zváni na bohatý doprovodný program, jako je komentovaná prohlídka, vzpomínkový večer či derniéra se vzácnými hosty. V pátek 24. února v 16 hodin se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy s pedagogem a čapkovským badatelem  Hasanem Zahirovićem a na to naváže od 18.30 vzpomínkový večer na editora bratří Čapků a literárního historika Miroslava Halíka s jeho synem sociologem a teologem Tomášem Halíkem,“ pozval na doprovodný program kurátor výstavy Pavel Petr z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně. 

Další zajímavý program nabídne derniéra výstavy s názvem Ke rtům sklenku rudého vína aneb obyčejný život, která proběhne v sobotu 4. března v 17 hodin. Večerem provedou operní pěvkyně Dagmar Pecková, houslista a hudební skladatel Jiří Pavlica, hudebník a skladatel Josef Fojta a herec Igor Bareš. Úvodní slovo budou mít Zdeněk Freisleben a Hasan Zahirović. Vstupenky je možné zakoupit si v předprodeji online ZDE nebo na recepci 14|15 BAŤOVA INSTITUTU.

Výstava je k vidění v grafickém kabinetu galerie ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 12. března 2023.

Vice na ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…