Zlín: Záměr zásadní proměny prostoru pod sportovní halou jde do další fáze

02.07.2020 19:33

Přeměna strategického prostoru pod sportovní halou v Březnické ulici postupuje do další fáze. Po jarní „Výzvě v srdci Zlína“, v rámci které mohli lidé, firmy či instituce podávat na návrhy na využití plochy a projektové záměry, schválila nyní Rada města Zlína záměr na vyhlášení projektové urbanistické soutěže.

Zlín: Záměr zásadní proměny prostoru pod sportovní halou jde do další fáze
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Prostor pod sportovní halou chceme využít co nejlépe. Naším cílem je vybudovat v rámci tohoto území funkční novou čtvrť, která přispěje ke zvýšení kvality života obyvatel celého města i čtvrti Letná. V dané lokalitě bychom chtěli vytvořit nový veřejný prostor, navrhnout sportovní, kulturní, bytové i obchodní plochy, aby byl prostor atraktivní po celý den. Jsem přesvědčený, že tato lokalita výrazně zvýší atraktivitu centra města a zároveň vhodně doplní i připravovanou rekonstrukci Velkého kina, které je v blízkém sousedství,“ řekl Pavel Brada, náměstek pro oblast majetku a rozvojových ploch.

Z předcházejícího průzkumu mezi obyvateli města a firmami vzešly podněty k využití 2,5 ha plochy, která je ve stoprocentním vlastnictví města, jako například velký parkovací dům, malometrážní byty, aquapark, muzeum veteránů a další. Přesné znění zadání soutěže bude ještě upřesněno, nicméně již nyní je výčet hlavních záměrů pro zadání soutěže znám. Autoři návrhu by při tvorbě plánu tohoto prostoru měli počítat např. s muzeem dle požadavků investora, s možností cvičné sportovní haly, variantně doplňující víceúčelový objekt a s dalšími stavbami k doplnění funkčnosti lokality. Nezbytné je vyřešení parkovací kapacity nejen pro danou lokalitu, ale využitelné i pro okolí (sportovní stavby, UTB, Velké kino, obyvatelé Letné apod.).

„V minulosti jsme plochu pod halou odkoupili a zajistili tak rozvojové území pro město Zlín. Nyní nastal čas, zamyslet se nad jejím využitím a citlivě, a v kontextu s okolím, zahájit architektonickou soutěž,“ popsal další postup Miroslav Adámek, náměstek pro oblast kultury a územní plánování.

Samotné vyhlášení soutěže by se mělo uskutečnit v září. S vyhodnocením se pak počítá v prosinci. V roce 2021 by mohl být veřejnosti představen vítězný návrh. Město Zlín jako zadavatel soutěže preferuje v dané lokalitě umístění více menších objektů, které by měly být vzájemně provázány. Nový urbanistický celek by tak měl vhodně doplnit současnou strukturu města funkčně i prostorově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …