Zlín: Zastupitelé schválili návrh rozpočtu pro rok 2023

18.12.2022 9:32 | Tisková zpráva

O návrhu rozpočtu hlasovali zlínští zastupitelé na svém posledním zasedání. Celkové příjmy města by měly dosáhnout výše 1 994 920 000 korun, zatímco výdaje 2 114 595 000 korun. V porovnání příjmů a výdajů bude mít město Zlín v roce 2023 rozpočet schodkový.

Zlín: Zastupitelé schválili návrh rozpočtu pro rok 2023
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Rozdíl mezi vyššími výdaji než příjmy ve výši 120,675 milionu korun, tedy schodek rozpočtu, bude v příštím roce kryt jednak čerpáním schválených investičních úvěrů - strategickým a revolvingovým na předfinancování dotačních investičních akcí a dále zapojením nevyčerpaných prostředků minulých let. Zapojení úvěrů umožní dokončit realizaci a zahájení velkých dopravních projektů.

Přijetí rozpočtu umožní městu i v roce 2023 plnit všechny povinnosti, od zajištění provozu po nové investice. „Také letos bude možné investovat několik stovek milionů korun. Přesnou částku budeme znát po uzavření hospodaření v roce 2022 a převedení přebytku z něj do nového roku,“ prohlásil náměstek primátora Miroslav Chalánek, do jehož kompetencí patří ekonomika města.

Schválený rozpočet opět počítá s významnými investicemi do oblasti dopravy, konkrétně jde o částku 219,5 milionu korun. Ta umožní zejména dokončit práce na akci Silniční napojení průmyslové zóny Zlín – Východ, opravy navazujících komunikací a vybudování parkoviště a dále bude určena na zahájení důležité stavby v centru Zlína - rekonstrukce křižovatky ulic Mostní – Březnická.

Dále se také počítá s pokračováním projektu Tvoříme Zlín, díky kterému mohou občané navrhovat proměny veřejného prostoru. V rozpočtu je na něj vyčleněná částka 5 milionu Kč. Na investice do místních částí je v rozpočtu vyčleněno 25 000 000 Kč jako v předchozích letech.

Díky schválenému rozpočtu město poskytne řadu neinvestičních dotací na provoz a činnost. Například Filharmonie Bohuslava Martinů může počítat s částkou 32 328 000 Kč, společnost STEZA, která provozuje městské bazény a koupaliště, dostane 31 500 000 Kč. Mezinárodní dětský filmový festival Zlín Film Fest město podpoří částkou 7 500 000 Kč, motoristickou soutěž Barum Czech Rally Zlín 3 000 000 Kč.

Nejvyšším provozním příspěvkem organizacím zřizovaným městem bude částka 60 709 000 Kč pro Městské divadlo Zlín. ZOO a zámek Lešná dostane 35 308 000 Kč. Z ostatních organizací město Zlín podpoří Krajskou knihovnu Františka Bartoše částkou 8 730 000 Kč. Na splátku bankovních úvěrů předpokládá město vynaložit v roce 2023 částku ve výši 74 225 000 Kč.

„Zvýšení běžných výdajů je způsobeno nárůstem výdajů na platy z důvodu změn příslušné legislativy, zvyšování cen z důvodu inflace a navýšením výdajů na energie, které se zásadně promítají do provozních výdajů samotného magistrátu i jednotlivých městských společností. Zvýšené výdaje budeme muset promítnout do některých poplatků, jako je například poplatek za svoz odpadů. Veškeré zdražování nelze pokrývat z rozpočtu města, musíme myslet i na investice do rozvoje,“ vysvětlil nárůst výdajů primátor města Jiří Korec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…