Zlín má nové ulice

21.09.2021 18:55

Zastupitelstvo města Zlína na svém zasedání schválilo nové názvy ulic a veřejných prostranství ve Zlíně. Nově tak je v katastrálním území Příluky „Boněcký rybník“, přičemž u tohoto pojmenování Komise pro názvosloví a místní orientaci vycházela z již zaužívaného názvu.

Zlín má nové ulice
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

V Lužkovicích, v lokalitě Nadevsí, vznikly ulice Dřevařská, Tesařská a Truhlářská, u kterých při výběru pojmenování komise doporučila vycházet z historie bývalého dřevařství v tomto místě.

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Nové ulice Pilotní, Letecká, Větroňová, ve stejné místní části, pak odkazují na bývalé letiště, na kterém tyto ulice leží.

Ulice Lonkova u hřiště v Lužkovicích nese jméno leteckého konstruktéra a pilota, představitele protinacistického odboje. V letech 1935–1938 byl Jaroslav Lonek šéfkonstruktérem ve Zlínské letecké akciové společnosti, vlastněné koncernem Baťa. Podle jeho projektu se vyrobilo 201 nejúspěšnějších předválečných zlínských letadel dvousedadlového dolnoplošníku Zlín Z-XII. Kromě profesních úspěchů byl Jaroslav Lonek za své hrdinství v odboji po válce vyznamenán In memoriam Československým válečným křížem 1939.

Poslední nový název ulice Pod Vrchovicí vznikl v chatové oblasti K Sadu, v místní části Kudlov. Rovněž vychází z historicky doložených pramenů.

Účinnost pojmenování je 16. září 2021, tedy ode dne schválení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…