Zlín plánuje postupnou rekonstrukci na zlínském zámku

22.01.2020 6:31

Budovu zámku čekají změny, čeká jej postupná rekonstrukce a v budoucnu by se měl stát multifunkčním zařízením, kde by své místo nalezlo několik institucí.

Zlín plánuje postupnou rekonstrukci na zlínském zámku
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Město Zlín plánuje postupnou rekonstrukci zámku, jejímž cílem je, aby se zámek stal multifunkčním zařízením, kde by své místo nalezlo hned několik institucí. Do úvahy přichází umístění infocentra, Živého Zlína, Kanceláře architekta města, odehrávat by se zde mohly i kulturní akce. Důležitou roli při výběru umístěných institucí bude hrát smysluplnost a využitelnost. Rekonstrukce by se pak měla rozdělit do realizačních fází.

„Naším cílem je přilákání dalších návštěvníků do prostoru zámku. Postupnou rekonstrukcí chceme zámek posunout do podoby, kterou žádají občané i odborná veřejnost,“ řekl primátor Jiří Korec.

Na konci února se upraví nájemní smlouva s organizací Zlínský zámek o.p.s., která se dosud starala o provoz zámku, město tak převezme větší část pronajímaných prostor zpět do správy. Radnice se společností Zlínský zámek o.p.s. jednala, proběhlo jednání i se samotnými nájemci. „V rámci jednání jsme se dohodli na postupu. Vymezili jsme si prostory, které bude o.p.s. využívat a jaká část bude přímo využívána a spravována městem,“ doplnil náměstek Pavel Brada.

Rada města Zlína již dříve schválila výměnu oken, která je plánována na druhou polovinu letošního roku. Náklady na výměnu oken jsou odhadovány na 30 milionů korun, ta by měla odstartovat přidělením dotace. „Důležitým faktorem spuštění rekonstrukce oken bude přidělení dotace, která by mohla být ve výši až 50 % celkových nákladů. Pokud dotaci nezískáme, budeme muset výměnu oken zvážit. Pevně však věříme, že dotaci získáme,“ vysvětlil Jiří Korec.

Město plánuje jít cestou postupné rekonstrukce. Již dříve byly vyhotoveny tři architektonické dokumenty, které jsou podle odborníků v téměř 90 procentech shodné. Vedení města jedná s architektem Pavlem Míčkem, který vypracoval jednu ze studií revitalizace zámku. „Pavel Míček je autor studie kompletní přestavby zámku, má výborné znalosti a informace ohledně budovy zámku. Je pro nás tedy první volbou pro realizaci postupné rekonstrukce. V případě, že se nedohodneme, budeme oslovovat jiné architekty. V rámci rekonstrukce chceme vyměnit například topení, elektrické rozvody, opravy stěn, fasád i statické zajištění stropů,“ komentuje Pavel Brada.

Náklady na postupnou rekonstrukci by se mohly vyšplhat až na částku 90 milionů korun. Rekonstrukce by zajistila nutné opravy pro fungování objektu zámku. Nejednalo by se však o generální rekonstrukci, ta by byla dražší a časově náročnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…