Znojemská sametová: besedy, koncerty, den otevřených dveří i speciální Cena Jana Vlka

25.10.2019 7:35

V letošním roce si celá republika připomíná 30 let od sametové revoluce, která nastartovala přechod ke svobodě a demokracii a rozvoj naší země. Toto významné výročí si připomeneme i ve Znojmě, a to hned několika akcemi.

Znojemská sametová: besedy, koncerty, den otevřených dveří i speciální Cena Jana Vlka
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

V rámci oslav bychom chtěli připomenout, jak se město za posledních 30 let rozvinulo, kam dokráčelo a taky kam hodlá směřovat. Součástí oslav je ocenění 30 osobností různého věku, které díky sametové revoluci, díky tomu, že přišla svoboda a demokracie, mohli rozvíjet sami sebe a tím i svoje město a svůj region, a to v různorodých oblastech,“ představuje oslavy ve Znojmě starosta Jan Grois.

Přehled akcí:

Přehled akcí

6. 11. Dialog dvou světů
Středa 6. listopadu v 17:00 hodin, Znojemská Beseda – v pořadu Dialog dvou světů koncipovaném k památce výročí revoluce jsou konfrontovány dva umělecké světy – divadelní zastupuje herec Jan Potměšil, který bude mimo jiného vzpomínat na Václava Havla, a svět hudební v podobě houslisty a skladatele Václava Návrata. Připravena je i beseda s umělci. Vstup je zdarma.

11. 11. Znojmo a sametová revoluce
Pondělí 11. listopadu v 17:00 hodin, Městská knihovna Znojmo – promítání autentického dokumentu o průběhu sametové revoluce ve Znojmě doplní následná beseda s přímými účastníky tehdejších událostí.

15. 11. Písničkáři v Louce
Písničkáři v Louce je koncert konaný v rámci výročí oslav sametové revoluce ve Znojmě. V pátek 15. listopadu od 18:00 hodin na něm vystoupí vedle legendy Jaroslava Hutka (18:00) také Slávek Janoušek & Luboš Vondrák a Láďa Zítka (19:00) a ve 20:00 Luboš Pospíšil a trio Ondřej Fencl (klávesy), Martin Štec (basa), Michal Hnátek (perkuse). Vstup do kláštera je z ulice Klášterní, koncert pak v sál (bývalé armádní kino) v 1. patře. Koncert je zdarma.

16. 11. Noc divadel
Znojmo se 16. listopadu připojí již popáté k mezinárodnímu projektu Noc divadel. Znovu po roce tak dostane veřejnost jedinečnou příležitost prohlédnout si v Noci divadel nejen nádherný interiér našeho kulturního stánku, ale také divadelní zákulisí. Asi největším lákadlem pro malé diváky bude představení Sněhánky s Míšou Dolinovou a dospělí si jistě nenechají ujít semaforský hit Návštěvní den Miloslava Šimka s Luďkem Sobotou a Jiřím Krampolem. Vzpomínat se bude hudebně i na sametovou revoluci, která před 30 lety změnila chod mnoha rodin i dějiny celé republiky. Každý příchozí navíc dostane malé překvapení. Vstup je zdarma. K akci ještě vydáme detailnější tiskovou zprávu.

17. 11. Den otevřených dveří radnice
Ve státní svátek 17. listopadu v Den boje za svobodu a demokracii – přijměte pozvání na osmý ročník Den otevřených dveří radnice. Letos s tématem 30. výročí sametové revoluce. Prohlídky radnice začnou v neděli 17. listopadu od 9:00 hodin. V půlhodinových intervalech si bude moci veřejnost prohlédnout až do 12:30 hodin. Příchozí bude při vstupu přivítán cimbálovou muzikou Vinohrádek. Zájemce o prohlídku budou provázet pracovníci úřadu a zapojí se i vedení města. Návštěvníci si odnesou také drobnou upomínku na sváteční den – speciální klíčenku s logem akce, která bude zároveň neformální pozvánkou na pietní akt 17. listopadu v 19:30 hodin před divadlem. Za zmínku jistě stojí i další výstava „Znojmo - 30 let od sametové revoluce“ umístěná v areálu pivovaru.
Součástí Dne otevřených dveří radnice bude i bohatý doprovodný program. K akci vydáme ještě speciální tiskovou zprávu.

17. 11. Galavečer k 30. výročí Znojemské sametové
Pro Znojmo jakožto město příhraniční, na hranici východního a západního bloku, znamenal pád železné opony velkou příležitost pro rozvoj města i celého regionu. Třicáté výročí sametové revoluce by proto také mělo mapovat, jak se město za posledních 30 let rozvinulo. Znojemská radnice se proto rozhodla ocenit symbolicky 30 osobností různého věku, které díky sametové revoluci, díky tomu, že přišla svoboda a demokracie, mohli rozvíjet sami sebe a tím i svoje město a svůj region, a to v různorodých oblastech. Ocenění osobností proběhne na slavnostním galavečeru Znojemská sametová, který se koná v neděli 17. listopadu od 17:30 v Městském divadle. K akci ještě vydáme detailnější tiskovou zprávu.

17. 11. Pietní akt
Události 17. listopadu a Den boje za svobodu a demokracii si představitelé města Znojma, různých spolků a sdružení připomenou letos jinak. Ve večerních hodinách a u Městského divadla ve Znojmě. Pietní akt totiž navazuje na galavečer Znojemská sametová, který se koná právě v divadle. Vzpomínková akce se koná neděli 17. listopadu v 19:30 hodin před budovou Městského divadla. Připomeneme si 30. výročí sametové revoluce i události roku 1939.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…