Znojemské Velikonoce lákají na tvořivé dílničky, gastroshow i další akce

05.04.2017 10:05

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný… úvodní verš známé říkanky charakterizující lidový zvyk obdarovávání koledníků barevnými vajíčky je zároveň předzvěstí blížících se Znojemských Velikonoc, které kromě oslav a veselí budou pod stejným motem také pomáhat potřebným.

Znojemské Velikonoce lákají na tvořivé dílničky, gastroshow i další akce
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Nejvýznamnější křesťanské svátky určil letošní kalendář na 16. a 17. dubna. Ve Znojmě se jimi budeme těšit již o několik dní dříve. Už 8. a 9. dubna budou pro děti a jejich rodiče připraveny v nově zrekonstruovaném Dolním sále Znojemské Besedy tvořivé Jájiny dílničky, kde si budou moci vyrobit nápadité velikonoční dekorace, které tak budou mít včas připravené domů k velikonoční výzdobě, a přitom si užijí činorodé a kreativní dopoledne. Dílničky budou otevřeny od 10.00 do 12.00 hodin. Vstup je zdarma, jen na některých stanovištích je zpoplatněn výrobní materiál.

Hlavní program Znojemských Velikonoc bude probíhat na Horním náměstí. V úterý 11. dubna se zde na pódiu vystřídají děti ze znojemských mateřských a základních škol a z Dětského domova Znojmo, aby předvedly své pěvecké a taneční umění. Od 12. dubna se otevřou velikonoční trhy a pestrý kulturně společenský program bude pokračovat až do neděle 16. dubna. V nabídce najdete hudební a taneční vystoupení nejen dětí, ale i profesionálních umělců, hrát se bude divadlo, slyšet bude krásnou moravskou cimbálovou muziku i říznou dechovku. Děti znovu zapojí fantazii při sbírání vajíček ve Znojemském podzemí a gurmáni si přijdou na své při ochutnávání velikonočních pokrmů během oblíbené gastroshow, na které mistři šéfkuchaři Jiří Lot, Václav Šmerda a Roman Ťulpa uvaří takové delikatesy, jakými jsou staročeský velikonoční krobeš, jehněčí ragú se žampiony, rozmarýnem a listy mladého špenátu nebo tradiční beleše s vanilkovým krémem.
Během velikonočních oslav se uskuteční také dvě akce s charitativním zaměřením. Spolek Konipaska si pro vás od 12. do 16. dubna na Horním náměstí pod názvem Dejte vejce malovaný… připravil malování velikonočních kraslic a pletení pomlázek, které zde budete moci spolku věnovat a zanechat tak k jejich dalšímu prodeji. Výtěžek z něj poputuje Domácí hospicové péči na Znojemsku.

Naopak s mottem Darujte starou a kupte si novou, pomůžete zachránit život! se po roce vrací charitativní akce KABELKO...mánie. V  party stanu na Horním náměstí se ve stejném termínu jako předchozí charitativní akce budou za symbolické ceny prodávat kabelky, batohy, tašky, peněženky a nově také cestovní tašky a kufry, které již dosloužily. Celý výtěžek z tohoto prodeje bude předán Nadaci pro transplantaci kostní dřeně.

Obrokovu ulici ozdobí velikonoční břízky s výzdobou od žáků místních škol, 12. a 13. dubna bude centrem Znojma jezdit zdarma velikonoční vláček, na Masarykově náměstí vás čeká ohrádka se živými zvířátky. Otevřené a vyzdobené budou i znojemské kostely, kdy některé z nich pozvou veřejnost nejen na slavnostní mše, ale i vlastní hudební program. Velikonoční hudba zazní v kostele sv. Kříže a Bratrská jednota baptistů nabídne zvídavým lidem cestopis Izrael – po stopách biblických Velikonoc.  V pátek 14. dubna si pak můžete vyjít na společnou Velkopáteční vycházku za poklady Znojemska.

Nebude chybět ani soutěž Velikonoční Znojmo o nejkrásnější venkovní výzdobu domů a bytů ve městě Znojmě a jeho městských částech. Do soutěže se mohou zapojit také podnikatelé v městské památkové rezervaci či mateřské a základní školy. Podrobnosti najdete na webu města Znojma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…