Znojemské historické vinobraní 2013 – hudební festival s přívlastkem

26.08.2013 6:31

Jubilejní třicátý ročník Znojemského historického vinobraní nabídne návštěvníkům nejrozsáhlejší program v historii slavnosti. Velkolepá oslava vína, kultury a historie proběhne 13. – 14. září 2013 v srdci znojemské městské památkové rezervace na devíti paralelních scénách.

Znojemské historické vinobraní 2013 – hudební festival s přívlastkem
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Je to příležitost užít si víkendový program ve stylu hudebního festivalu s přívlastkem historické atmosféry, moravských vín a gastronomie.  Program vinobraní oba dny vyvrcholí velkolepým průvodem historických postav v čele s králem Janem Lucemburským. Toto unikátní pouliční divadlo v kulisách středověké architektury dodává největší slavnosti vína v ČR jedinečnost a neopakovatelné kouzlo.

„Znojemské historické vinobraní je největším vinařským svátkem v České republice. Svou návštěvností, kolem 80 000 diváků během dvou dnů, předstihuje i velké hudební festivaly. To by nebylo možné bez zajištění atraktivního multižánrového kulturního programu a nabídky zajímavých aktivit v rámci doprovodného programu. Každý z návštěvníků si může najít, co ho zajímá. Na rekordních devíti scénách nabízíme špičková představení historického šermu, rytířské turnaje na koních, ukázky sokolnictví, hudbu historickou i současnou. Atraktivní jsou také outdoorové hry pro aktivní návštěvníky všech věkových kategorií,“ říká Ing. Dušan Varga, ředitel Znojemské besedy, která vinobraní pořádá.

„Jádrem programu je historický průvod krále Jana Lucemburského, který čítá více jak 400 kostýmovaných postav.  Letos představíme návštěvníkům nového krále, kterého ztvární známý profesionální herec Miroslav Hrabě, po jehož boku v roli královny vystoupí herečka Šárka Drozdová,“ dodává Dušan Varga.

Shrnout program Znojemského historického vinobraní do krátkého přehledu je prakticky nemožné. Na hlavní scéně na Masarykově náměstí, kde bude po oba dny vrcholit historický průvod, vystoupí mnoho hvězd české a slovenské hudební scény.

V pátek 13. září program zahájí Cimbálová muzika Antonína Stehlíka. Folkrockovým „nářezem“ bude pokračovat Fleret. Skupina Charlie Straight potěší zejména fanoušky z řad mladších návštěvníků a 4TET Jiřího Korna předvede originální vokální vystoupení pro všechny věkové kategorie. Závěr večera bude patřit slovenské rockové kapele Desmod.

V sobotu 14. září bude úvod programu na hlavní scéně věnován dětem, které pobaví Michal Nesvadba z Kouzelné školky. Pokračovat bude Patrola Šlapeto, která do Znojma přenese atmosféru hospodské zábavy minulého století a písničky Karla Hašlera. Třináctičlenný F-Dur Jazz Band jistě potěší všechny milovníky jazzu, kapela Zrní přiveze z Kladna trochu hudební „alternativy“ a slovenské seskupení Cigánski diabli předvede strhující hudební smršť spojující folklór, klasiku, jazz, ethno a flamenco. Sobotní program uzavře stálice česko – slovenské populární hudby Miro Žbirka a slovenská zpěvačka Jana Kirschner.

Na dalších scénách je připraven bohatý program v podání mnoha interpretů hudby různých žánrů. Pro fanoušky cimbálové muziky budou vyhrávat Denár, Zádruha, Šmytec a Varmužova cimbálová muzika. Příznivce country potěší Paroháči, Květinka a Fešáci s Petrem Novotným a Michaelou Tučnou. Do světa historické hudby návštěvníky přenesou hudební seskupení Bakchus, Arcus, Lucrezia Borgia, Gnomus a Musica Canora. Nebude chybět ani dechovka v podání kapel Golčovanka a Amatéři z Dobšic. Zajímavými hudebními bonbónky budou produkce skupiny Šarivari swing band, newgrassové kapely Sešup, šansony v podání Moniky Načevy a Justina Lavashe, mix world music a slovenského folklóru skupiny Banda, alternativní jazz Wrgha Powu Orchestra. A vystoupení místních kapel Onkels a Eminent jistě ocení nejen znojemští fanoušci.

Lákadlem jsou i rytířské turnaje v podání Divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci a Memento Mori  a také nespočetné množství vystoupení přibližujících historii a dobovou kulturu, nejen v podání skupin historického šermu jakými jsou Fedrfechtýři, In Nominatus a Berounští měšťané, ale i tanečních skupin jako Campanello, Alla Danza, Ballare a Berounské měšťanky.

Velmi atraktivní jsou také ohnňová show, která letos připravují Pa-li-Tchi, Theatrum Pyroboli, In Flamenus, Sacramont, In Nominatus, Arcus, Fiburo a Wagabundus Collective.

Neodmyslitelnou součástí programu jsou i dobová tržiště, vojenská ležení a vystoupení mnoha kejklířů, fakírů, praporečníků, bubeníků, kouzelníků a komediantů. Nebude chybět ani závěrečný ohňostroj.

„Znojemské historické vinobraní přiláká do města nejen návštěvníky z blízkého okolí, ale také desetitisíce turistů z celé České republiky i ze zahraničí. Jsme proto na naše vinobraní velmi pyšní. Víno a burčák jsou pro Znojmo charakteristické. Pokud k tomu přidáme kouzelnou atmosféru krásného historického města, kterým Znojmo bezpochyby je, pak vinobraní nabízí dokonalé propojení historie a kultury. Na návštěvníky zde čeká nejen pestrý program zasazený do kulis středověké architektury uprostřed historického centra města, ale i příjemné posezení v tradičních znojemských mázhauzech. Na ty se dočasně promění uzavřená nádvoří středověkých a renesančních domů, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná a pouze během vinobraní se z nich stávají vinárny a šenky,“ říká starosta Znojma Ing. Vlastimil Gabrhel.

„Snažíme se, aby znojemské mázhauzy měly neopakovatelnou atmosféru s nádechem středověku. Proto jsme se letos rozhodli změnit koncepci tradiční soutěže o nejlepší mázhauz. Naším cílem není pouze jeden nebo dva nejlepší skvěle připravené a stylové mázhauzy. Chceme motivovat všechny provozovatele, aby návštěvníkům nabídli autentický zážitek.  Nabízíme motivační finanční odměnu všem, pokud splní kritéria vytvoření atmosféry tradičních historických mázhazů. Těmi kritérii jsou dobová hudba, oblečení, dobový vzhled mázhauzu a sortiment prodávaného zboží. Chceme, aby všechny aktivity v rámci vinobraní do sebe zapadaly a tvořily tak atraktivní celek. A jsou to právě mázhauzy, které skvěle dotvářejí tradiční atmostéru Znojemského historického vinobraní,“ dodává starosta.

Doprovodný program organizují tradičně jednotlivá vinařství – Znovín Znojmo, Vinné sklepy Lechovice, Vinařství Lahofer a další. Další programy připravuje Cyklo klub Kučera a Vodácký oddíl Neptun. Návštěvníky čekají degustace vín, soutěže, animační a outdoorové programy, kuchařská show a mnoho dalších aktivit.

Speciální program připravilo také sdružení vinařů VOC Znojmo v prostorách znojemského hradu. U rotundy sv. Kateřiny členové VOC formou pochůzkové degustace představí svá vína originální certifikace odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. VOC (vína originální certifikace) je apelační systém, který pod značkou VOC garantuje chuťově plná a aromatická vína z ověřených oblastí Znojemska.

V rámci klidové zóny v hradebním příkopu, kde bude probíhat program pro děti, bude nově zajištěno i hlídání dětí, aby si návštěvníci mohli v klidu vychutnat program s vědomím, že o jejich děti je postaráno.

Vstupenky na Znojemské historické vinobraní jsou v prodeji v síti Ticketpro a v Turistickém informačním centru Obroková 10,  669 02 Znojmo - do 31. srpna se slevou. Na místě konání budou vstupenky v prodeji u vstupů do historického centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…