Znojemské podzemí dostane nové atrakce. Rozšíří se tu naučná stezka

31.05.2018 9:18

Klasická prohlídková trasa, která nese název Tajemné znojemské podzemí, dostane na podzim nové figury. Návštěvníci se mohou těšit na nové ukázky budování podzemí z doby 14. století, na ukázku úkrytu před vetřelcem v podzemí, spadající do období 17. století, i na ukázku toho, jak se podzemí v minulosti využívalo: jako sklep měšťanského domu (tady se vrátíme to 14. – 15. století) i jako úkryt před válečným běsněním a požáry z 16. století.

Znojemské podzemí dostane nové atrakce. Rozšíří se tu naučná stezka
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

„Znojemské podzemí je naším nejnavštěvovanějším turistickým cílem, který každoročně navštíví na 50 000 lidí. Jeho další zatraktivnění je tak žádoucí,“ říká starosta Znojma Jan Grois.

Kromě nových figur se budou rekonstruovat i ty stávající. „Rekonstrukce se dočkají figury živočichů v podzemí, skřetů a figura alchymisty. Vše budeme realizovat za plného provozu podzemí, takže se návštěvníci nemusejí bát, že kvůli tomu bude podzemí nepřístupné,“ doplňuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy, která podzemí provozuje.

Náklady na instalaci nových scén a rekonstrukci těch stávajících vyjdou na 900 000 korun, práce bude provádět firma Konfroň Production & Advertising, která v e-aukci podala nejvýhodnější nabídku. Práce by měly trvat zhruba tři měsíce, a tak předpoklad otevření kompletní naučné stezky i s novými figurami je v září 2018.

HISTORIE A SOUČASNOST ZNOJEMSKÉHO PODZEMÍ

Historie. Jak Znojmo ke svému podzemnímu městu vlastně přišlo? Původ vzniku je zcela prozaický – nejdříve si obyvatelé města začali na přelomu 13. a 14. století hloubit pod svými domy sklepy na uskladnění zemědělských plodin, jejichž pěstování se zde dařilo a se kterými obchodovali. V průběhu doby a v důsledku proměn politické situace byly sklepy z praktických důvodů propojeny a tak se proměnily v úkryty a únikové cesty z nepřáteli obleženého města.  Délka chodeb je kolem 27 km, navzájem se prolínají a proplétají v několika místech až ve čtyřech patrech. O přívod dostatku čerstvého vzduchu do podzemí se staraly větrací šachty a naopak odvod kouře z ohnišť a krbů zajišťovaly kouřovody, které byly napojeny na komíny domů. Velmi důmyslně bylo řešeno zásobování vodou a odvod přebytečné vody tzv. jezuitským vodovodem.

Současnost. Znojemské podzemí, které je největším svého druhu ve střední Evropě, patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím Znojma. Jihomoravský kraj zařadil znojemské podzemí mezi TOP 3 turistické cíle jižní Moravy. Klasická prohlídková trasa v podzemí měří cca 800 m a je zaměřena na prohlídku podzemních chodeb s výkladem o historii vzniku podzemí a jeho dalšího stavebně historického vývoje.

Součástí této trasy je expozice „Tajemné podzemí“ vytvořenou na základě mýtů, starých legend a pověstí. Od roku 2014 jsou přístupné i 3 adrenalinové trasy v podzemí, které se liší svou délkou i náročností. Než se zájemce rozhodne pro návštěvu některé z tras, musí okusit, jestli se se svou tělesnou konstrukcí vůbec do úzkých profilů vejde. Také pohyb návštěvníků v podzemí bude ztížen – budou procházet nízkými chodbami (ztížená chůze v předklonu), protahovat se úzkými profily, brodit se vodou nebo lézt po vlhkých žebřících. Vše potmě, pouze s čelovou svítilnou a v ochranném oděvu. Na každé z tras čekají na návštěvníky kromě úzkých chodeb a neobvyklých překážek také speciálně vybudované expozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…