Znojemské vinobraní pomůže dárcům kostní dřeně

02.09.2019 16:23

Už za necelé dva týdny vypukne největší svátek vína v České republice, 37. ročník Znojemského historického vinobraní. Na všechny věkové kategorie čeká pestrý program na celkem 13 scénách, který návštěvníky nenechá za celé tři dny konání vydechnout.

Znojemské vinobraní pomůže dárcům kostní dřeně
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Vinobraní je krásnou oslavou historie a vína, jež u nás nemá obdoby. Historické centrum Znojma se ponoří do opravdové středověké doby a pětisethlavý průvod v čele s králem Janem Lucemburským bude i letos rozhazovat pamětní mince. Jejich motiv se letos nese v duchu výroční sametové revoluce. Přeji tedy štěstí těm, kteří jednu z 10 000 stříbrných a 100 zlatých mincí chtějí chytit. Pořád platí, že tu zlatou si mohou vyměnit za volnou vstupenku na příští vinobraní,“ připomíná starosta Jan Grois letitý zvyk.

Omezený počet stříbrných mincí, bude možné koupit během soboty i na infocentru na Obrokové. „Do prodeje jde ale jen 500 kusů, chceme zachovat tu exkluzivitu a radost z toho, když ji lidé chytnou v rámci průvodu z rukou královské družiny,“ vysvětluje starosta.

Hlavním symbolem vinobraní je jak jinak než víno, a proto bude pro návštěvníky připraveno hned několik možností k degustaci. Kromě 23 originálních mázhauzů místních vinařů se můžete těšit také na pochůzkovou degustaci vín VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny, poznávací soutěž Víno všemi smysly, která má své stanoviště na znojemském hradě a Vinný trh, kde si víno užijete za doprovodu cimbálových muzik. Mimo to je tato scéna jediným místem, kde si můžete zakoupit skleničku s logem Znojemského historického vinobraní. Právě do nich vám vína budou nalévat zástupci z vinařství Arte Vini, Šmudla, Náprava, Piálek a Jäger, Koníček, Simoneon, Viktorín a Weingut Bergmann.

Hudební scény, které tvoří náměstí Masarykovo, Horní a prostranství Na Káře, nabídnou zvučná jména jako Olympic, Mirai, Miro Žbirka, Portless, Mandrage, Katarzia, Mistříňanka a mnoho dalších.

Těšit se můžete také na relaxační zónu na ulici Přemyslovců, která letos ponese název Kudy z nudy.

Kompletní program nejen hudebních, ale i historických scén můžete kromě tištěného programu nalézt také v aplikaci, která v letošním roce prošla další aktualizací. Nového přehlednějšího vzhledu se dočkala část o doprovodném programu a dopravě. Návštěvníci, kteří mají aplikaci ve svých telefonech z minulých let, by si měli zkontrolovat, zda mají aktuální verzi. Aplikace je k dispozici pro platformy Android i iOS.

„V letošním roce jsme se také zapojili do projektu Vinaři jdou na dřeň. Ve spolupráci s vinaři pomůžeme hledat nové dárce kostní dřeně, kterých je v České republice nedostatek. Pod infocentrem na ulici Obroková tedy vznikne odběrové místo, kde bude připraveno několik zdravotníků z fakultní nemocnice Olomouc. Potenciálním dárcům se v rámci registrace odeberou stěry z úst, nebo vzorek krve. Hledání vhodného dárce je téma pro mnohé velmi blízké, a proto pro nemocnice není jiná možnost než jít novým dárcům naproti a zjednodušit jim přístup do registru,“ informoval František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. „Znojemské vinobraní je největší akcí, která se do projektu Vinaři na dřeň zapojuje. Jsme moc rádi, že takto můžeme pomáhat,“ dodává Koudela.

Již dříve zmíněnou novinkou jsou také reklamní předměty, které si návštěvníci budou moci zakoupit na vstupních branách. Vybrat si mohou například tričko, stahovací vak, tašku přes rameno, kelímek a v neposlední řadě také hračku pro děti – dřevěné JOJO.

„Kromě vstupních bran bude jedno prodejní místo i nad Masarykovým náměstím přímo v centru města, takže možností, kde si koupit suvenýr z vinobraní, bude dostatek. Už se těším, až v ulicích budu potkávat návštěvníky s předměty s logem vinobraní,“ těší se místostarosta Karel Podzimek, který má kulturu v gesci.

Informace o uzavírkách a dopravních omezeních

Historická část města bude pro veřejnost uzavřena v pátek 13. 9. od 12:00 do 22:30 hod., v sobotu 14. 9. pak od 8:00 do 22:30 hod. V této době bude vstup do městské památkové rezervace umožněn pouze s platnou identifikační páskou. Hlavní vstupní brány jsou umístěny na tradičních místech v ulicích Kollárova, Pontassievská, Kovářská a Velká Michalská. Do uzavřeného města se s platnou vstupenkou dá vstoupit také na Mikulášském náměstí směrem od Karolininých sadů, z Gránic na ulici Přemyslovců nebo do ulic Úvoz a Staré město pod Mikulášským kostelem, z náměstí Svobody okolo hradeb za OD Fiala na Jezuitské náměstí a ulicí Napajedla.

Ve čtvrtek 12. září bude možné do centra města pouze vjet a zase odjet, delší stání už tu s ohledem na přípravy vinobraní nebude možné.

V neděli 15. září bude uzavřeno Václavské náměstí, ulice Přemyslovců a Mikulášské náměstí, a to z důvodu nedělního programu na Václavském náměstí a řemeslných trhů.

Partneři
Znojemské historické vinobraní se koná pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a partnery jsou: společnost Czechtourism, Vinařský fond, Jihomoravský kraj, Blesk, VOC Znojmo, vinařství Ampelos, Vinné sklepy Lechovice, Znovín Znojmo, FCC, Auto Hemala, Freeport, Excalibur city, Ticketstream, Rádio Blaník, Český rozhlas Brno a Terra Technica, která si pro Vás připravila bonus v podobě 50% slevy na vstup po předložení platného identifikačního náramku Znojemského historického vinobraní ve dnech 13. – 15. září 2019.

Kompletní program naleznete ZDE, na Facebooku a v mobilní aplikaci Znojemské historické vinobraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…