Poté co se do areálu před téměř dvěma lety vrátila výroba piva, se tak atraktivní komplex v centru města stává pro místní i turisty zajímavějším. „Oživování areálu pivovaru je jednou z našich priorit, proto jsem velmi rád, že jsme se dohodli na spolupráci s Národním zemědělským muzeem, které expozicí pivovarnictví otvírá ve Znojmě svoji pobočku. Možná je to trochu neobvyklé, protože naše město je známo především vínem, ale vaření piva má ve Znojmě téměř sedm set let dlouhou tradici,“ vysvětluje starosta Znojma Vlastimil Gabrhel ideu vzniku novinky.
Expozice pivovarnictví je přístupná přímo z ulice Hradní stávajícím vstupem a původní přístupovou chodbou. Odsud návštěvník vstoupí do samotné dvouúrovňové varny. Další část expozice je umístěna v prostoru pod varnou. Na její přípravě spolupracovalo Národní zemědělské muzeum v Praze s Jihomoravským muzeem ve Znojmě. Expozice nejen mapuje historii a tradici zdejšího pivovarnictví, ale návštěvníky seznámí i s hlavními pivovarskými surovinami – vodou, sladem a chmelem a se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po současnost.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV