Znojmo: Centrum Louka je nejlépe opravenou památkou v kraji

27.06.2022 16:59 | Tisková zpráva

Nejlépe opravenou památkou Jihomoravského kraje za rok 2021 v kategorii velkých staveb je tzv. Stará škola v areálu premonstrátského kláštera v Louce.

Znojmo: Centrum Louka je nejlépe opravenou památkou v kraji
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Ve středu 22. června 2022 byly ve vile Löw-Beer v Brně slavnostně oceněny nejlépe opravené památky jižní Moravy. Za první místo získalo město odměnu 150 tisíc korun. Ocenění za město Znojmo převzal starosta Jakub Malačka. 

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Budova známá jako Stará škola představuje jednu z nejstarších částí Louckého kláštera založeného v roce 1190.  Díky stavebním úpravám, které byly na škole započaty v srpnu roku 2019, zde vzniklo nové společenské a vzdělávací centrum s názvem Centrum Louka. Nový prostor nabízí kongresový sál s kapacitou až 200 osob, turistické informační centrum, lapidárium a 2 workshopové dílny. Rekonstrukce byla realizována díky přeshraniční česko-rakouské spolupráci v projektu COL – Centrum obnovy společného kulturního dědictví podporovaného z programu Interreg V-A Rakousko-Česká republika.

Odborná porota letos vybírala z 22 nominovaných památek, které soutěžily v jednotlivých kategoriích. Ve stejné kategorii velkých staveb se na druhém místě umístila budova bývalé České banky Union v brněnské Beethovenově ulici.

Z drobných staveb porota ocenila poklonu se sochou svatého Jana Nepomuckého v Pustiměři a druhé místo přisoudila božím mukám v Hustopečích.

V kategorii výtvarné umění, resp. Restaurování, získal první místo rumpál se šlapacím kolem na hradě Boskovice, na druhém místě byla nástropní výmalba na zámku v Moravském Krumlově.

Kromě hlavních kategorií vybírala svého vítěze v SMS hlasování také veřejnost. Celkem lidé poslali opraveným památkám 5342 hlasů, nejvíce z nich získal kostel svatého Jakuba většího ve Vratěníně, hlas mu dalo 1640 lidí.

Soutěž Nejlépe opravená památka Jihomoravského kraje každoročně vyhlašuje úřad Jihomoravského kraje. Letos se konala již popatnácté. Cílem soutěže je motivovat vlastníky památek k citlivé péči o kulturní dědictví.

Pro Centrum Louka (Starou školu) to není první ocenění

V dubnu letošního roku získala obnova Staré školy také první místo v krajském kole celostátní soutěže Památka roku 2021, a to v kategorii velkých obnov. Toto ocenění každoročně uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.

Nyní Centrum Louka bojuje v další soutěži s názvem Cena Národního památkového stavu Patrimonium pro futuro, která zhodnocuje a vyzdvihuje, co se v oblasti památkové péče podařilo, a oceňuje ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili. Za Jihomoravský kraj územní odborné pracoviště v Brně v kategorii III. Památková konverze nominovalo město Znojmo, zastoupené starostou Ing. Jakubem Malačkou a Ing. arch. Vratislava Zíku z o. p. s. Společně.   O vítězi ceny Památky děkují rozhoduje veřejnost v on-line hlasování. Svým hlasem tak každý může podpořit rekonstrukci jednoho z nejvýznamnějších architektonických projektů ve Znojmě. Hlasovat lze na webu Národního památkového ústavu, který soutěž vyhlašuje ZDE. Hlasy lze zasílat do 30. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…