Znojmo: Další nová okna pro Loucký klášter

27.03.2020 17:58

V pořadí již šestou etapu výměny oken v Louckém klášteře schválili znojemští radní. Pracovat se bude opět na východní fasádě barokního konventu, kde na výměnu čeká posledních 38 oken.

Znojmo: Další nová okna pro Loucký klášter
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Všechny repliky oken, jejich materiál, barevnost i tvarosloví vychází z historických podkladů a jejich vzhled museli schválit památkáři. Okna jsou kastlová s otevíráním dovnitř a jsou vyrobena z masivu modřínu s nátěrem v barvě matné slonové kosti. Venkovní parapety budou řešeny štukatérsky v rámci budoucích oprav fasád.

Do výměny 38 oken město letos investuje téměř 3,8 mil. korun. Stejně jako v předchozích letech bude město žádat o finanční podporu Ministerstvo kultury, a to z Programu záchrany architektonického dědictví.

Na výměně oken v Louckém klášteře se postupně pracuje od roku 2016. Od té doby se repasovalo 152 oken. Jen na novém konventu Louckého kláštera je cca 450 oken.

Areál Louckého kláštera, který byl v roce 2017 prohlášen za národní kulturní památku, je jednou z největších dominant města a jedním z nejcennějších dokladů pozdně barokního umění na Moravě. Město Znojmo je jeho vlastníkem od roku 2010, kdy jej na město bezúplatně převedl stát – avšak pod podmínkou nepřevoditelnosti majetku na další osoby po dobu dvaceti let. Další podmínkou je využití areálu ve veřejném zájmu. Od té doby se město snaží postupnými opravami měnit tvář Louckého kláštera k lepšímu. Investice putovaly například do bývalé jízdárny nebo do oprav fasády bývalé konírny. Od roku 2016 se po etapách pracuje na výměně oken. Areál Louckého kláštera je v současné době využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a kladiva, a to společností Znovín Znojmo, která zde provozuje aktivity zaměřené na vinařství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.