Znojmo: Diváci oslaví výročí divadla v nových sedadlech

13.09.2020 19:33

Divadelní diváci se po dlouhé pauze vrací do hlediště Městského divadla Znojmo. Sezónu zkrátil koronavirus a opatření proti jeho šíření. V divadle ale nelenili a během léta se pracovalo na přípravách oslav 120. výročí divadla. Jako dárek dostalo divadlo a jeho návštěvníci staronová sedadla.

Znojmo: Diváci oslaví výročí divadla v nových sedadlech
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

K přečalounění a opravě křesel a židlí došlo po dvaceti letech jejich používání, byla již prosezená a vybledlá. Všechny opravy se musely konzultovat i s Národním památkovým ústavem, jelikož je divadlo kulturní památkou. Celkem bylo během června až srpna demontováno a následně přečalouněno a opraveno 237 křesel a 58 židlí. Na jejich opravu vyčlenilo město 1,5 milionu korun.

Opravu sedadel v divadle provedla firma KINOEXPORT s.r.o., která se zabývá návrhy, výrobou a montáží křesel do divadel, kin, univerzit a kongresových sálů. Její produkty lze vidět v Janáčkově divadle v Brně či v Divadle J. K. Tyla v Červeném Kostelci.

Částka 1,5 milionu putovala do péče o divadlo i vloni. Kompletně byla zrekonstruována kotelna. Místo původních 7 kotlů je zde 6 nových a výkonnějších, které zajistí i provozní úsporu.

K významnému výročí připravilo divadlo i spoustu zajímavých divadelních představení a také galavečer. Detailní informace najdete ZDE.

Znojemské divadlo letos slaví již 120. výročí. Jeho podobu tehdy navrhl renomovaný vídeňský architekt Alexandr Graf, jenž budovu situoval na prostranství dnešního náměstí Republiky. První premiéra se v divadle konala již v září jubilejního roku 1900. Pseudorenesanční budova Městského divadla byla po všech stránkách chloubou nového Znojma. V letech 1992 až 2000 prošlo divadlo velkou komplexní a nákladnou rekonstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…