Znojmo: Do kultury letos putuje 21 milionů korun

26.02.2016 10:00

Pondělní zasedání zastupitelstva završilo letošní proces podpory sportu, kultury, volnočasových aktivit a vzdělávání.

Znojmo: Do kultury letos putuje 21 milionů korun
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Na podporu kulturních akcí znojemští zastupitelé a radní rozdělili necelých 2 miliony korun. Dalších 19 milionů již dříve získala na svou činnost Znojemská Beseda, příspěvková organizace města, která pořádá většinu kulturních akcí ve městě, včetně té nevětší – Znojemského historického vinobraní. Její rozpočet je letos i v souvislosti s oslavami 790. výročí od povýšení Znojma na královské město navýšen oproti roku 2015 o 2,5 milionů korun.

„Letos Znojmo čeká opět rok nabitý kulturními akcemi, ať už jde o tradiční akce nebo o ty nové, které budeme pořádat v souvislosti s oslavami 790. výročí. Do kulturního dění se každoročně zapojují i soukromé subjekty, za což jsme velice rádi – rozšiřují tím nabídku aktivit ve městě. Z bohatého programu si tak určitě vybere každý, včetně návštěvníků Znojma. Nezapomínejme totiž, že kulturní akce jsou také častým cílem turistů,“ říká starosta Vlastimil Gabrhel.

Nejvíce peněz zastupitelé tradičně schválili Hudebnímu festivalu Znojmo (300 000 korun), Šramlfestu a dalším akcím pořádaných občanským sdružením Šramlfest (140 000 korun) a akci Jezz Fest Znojmo (100 000 korun).

Zvlášť město podpořilo kulturní projekty zaměřené na oslavy 790. výročí od povýšení Znojma na královské město. Nádech královského města Znojma bude mít letošní Festival vína VOC Znojmo, který zastupitelé podpořili částkou 280 000 korun. Jihomoravské muzeum ve Znojmě na aktivity v rámci projektu Znojmo 790 obdrželo 120 000 korun. Částkou 40 000 korun město podpořilo sdružení Cantores Gradecenses na uvedení oratoria Svatá Ludmila Antonína Dvořáka k výročí 790 let založení královského města Znojma. Třicet tisíc korun dostalo sdružení Umění do Znojma na pořádání akcí PechaKucha Night s tématem Znojmo 790 a stejnou částku obdrželo také Pěvecké sdružení Vítězslav Novák na setkání pěveckých sborů Zpíváme městu – Cantamus urbi.

Zbylými financemi město podpořilo další čtyřicítku kulturních projektů ve Znojmě. Celkem šlo na podporu kultury formou dotací 1 948 000 korun. V roce 2016 se tak Znojmo může těšit na opravdu nabitý kulturní kalendář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…