Znojmo: Festival vína trhl návštěvnický rekord. Přišlo 9900 lidí

12.05.2019 9:37

Festival vína VOC Znojmo, který se konal ve středu 8. května již pojedenácté, trhl návštěvnický rekord! „Návštěvnost měříme vždy podle počtu vydaných skleniček. Letos jich bylo 9 900, což znamená, že jsme překonali absolutní návštěvnický rekord z roku 2015, tehdy přišlo 8 800 lidí,“ počítá František Koudela, předseda VOC Znojmo.

Znojmo: Festival vína trhl návštěvnický rekord. Přišlo 9900 lidí
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Chtěli bychom poděkovat nejen našim podporovatelům, tedy městu Znojmu, Vinařskému fondu a panu ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi, ale zejména děkujeme návštěvníkům za skvělou atmosféru, která ve městě po celý den festivalu panovala,“ dodává Koudela.

Festival vína VOC Znojmo se totiž stává jednou z hlavních kulturně-společenských akcí Znojma. „Festival se díky své návštěvnosti pro nás stává takovým druhým vinobraním. Pro srovnání – na loňském vinobraní degustovalo u rotundy za dva dny celkem 16 450 lidí,“ připomíná Koudela jednu z hlavních scén Znojemského historického vinobraní, které se koná každoročně v září a je největší akcí svého druhu u nás.

Osvědčila se i vytvořená sklepní ulička přímo před stánky s vinaři, kde lidé degustovali u vinných sudů různých velikostí, jež doplňovaly stovky stolů a stolků na náměstí. „Při tak velkém počtu návštěvníků se to ukázalo jako výborný nápad, navíc to i dobře vypadalo. Příští rok sklepní uličku určitě zopakujeme,“ doplňuje Koudela.

Milovníci kvalitního vína, dobré hudby a lahodné gastronomie zaplnili nejen Horní náměstí, kde probíhal hlavní program, ale i přilehlé odrůdové ulice – Sauvignonovou ulici, Ryzlinkový trh a Veltlínské náměstí. Se skleničkou v ruce jste návštěvníky mohli potkat také u rotundy nebo u Vlkovy věže, informačního centra VOC Znojmo. Lidé zkrátka korzovali po celém městě.

V rámci festivalu, kde se nabízelo 81 vín odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené od 17 vinařů VOC Znojmo, se vypilo celkem 5 270 lahví, tedy 79 000 degustačních vzorků.

Na sklenku dobrého vína zavítali nejen místní a lidé z okolí, ale milovníci vína z celé republiky. „Namátkově můžeme zmínit třeba návštěvníky z Olomouce, Ostravy, Třebíče, Jihlavy, Brna Karlových Varů, Děčína, Zlína, Českých Budějovic, Kladna, Prahy, Velkého Meziříčí nebo Pardubic,“ vypočítává Koudela.

Návštěvníci se ve velkém účastnili také soutěže o ceny, kdy podmínkou bylo umístění fotografie na Instagram s hashtagem #vocznojmo. Dva šťastlivci si dokonce odnesli cenu hlavní – roční vinnou rentu. Ti musel ale mj. prokázat i určitou znalost vín, na pódiu je totiž čekal kvíz s moderátorem, kterým nebyl nikdo jiný než Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR.
Festival vína VOC Znojmo je označován za den vína, folklóru a gastronomie, podstatnou součástí festivalu je tak bohatý program. Přivítali jsme tu například folklórní soubor Ženičky a Klebetnice, Lakomou Bárku, balkánský temperament v podání Shum Davar nebo Objev roku 2019 – děvčata z Vesny. Večerní program tradičně zakončili místní – Cimbálová muzika Antonína Stehlíka. Festival doplnila ochutnávka regionální gastronomické speciality – Pohořelického kapra připravili přední nejen znojemské hotely a restaurace na několik způsobů.

Kompletní fotogalerii z Festivalu vína VOC Znojmo naleznete na ve speciální sekci na našem webu i na našem Facebooku. Těšit se můžete i na nové video z festivalu, které jistě vystihne nezaměnitelnou atmosféru tohoto výjimečného dne.

Další ročník festivalu se koná 8. května 2020. „Příští festival vychází na pátek, a tak věřím, že pokud vyjde počasí, překonáme i letošní rekord,“ těší se František Koudela.

Festival se konal pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a za podpory Vinařského fondu ČR a města Znojma.

VOC Znojmo, založené v roce 2009, je prvním apelačním systémem v České republice a představuje tak revoluční krok, který klade velký důraz na terroir, tedy označování vín podle místa původu. Vína VOC Znojmo sjednocuje mimořádná aromatičnost vín, způsobená střídáním studených nocí a teplých dnů v době zrání hroznů, což má velký vliv právě na tvorbu aromatických látek. Právě díky těmto podmínkám jsou vína z okolí Znojma velmi výrazná a dobře rozpoznatelná.

Značka VOC garantuje chuťově plná a aromatická vína z ověřených oblastí Znojemska. Zkratka VOC znamená „vína originální certifikace“. Do systému VOC Znojmo jsou zařazeny tři pro Znojemsko nejtypičtější odrůdy: Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Do spolku VOC Znojmo patří v současné době dvacet vinařství.

DOBRÁ VINICE vinařství s.r.o. www.dobravinice.cz
Ing. Josef Dobrovolný – Vinný sklep www.vinarstvi-dobrovolny.cz
Vinařství Piálek & Jäger s.r.o. www.pialek.cz
Vinařství Trávníček a Kořínek, spol. s.r.o. www.vinarstvitak.cz
VÍNO VANĚK s.r.o. tel.: 603 324 194, 604 566 175
Vinařství LAHOFER, a.s. www.lahofer.cz
Vinařství Líbal, s.r.o. www.vinolibal.cz
Vinařství rodiny Špalkovy, s.r.o. www.spalek.bio
VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC s.r.o. www.waldberg.cz
Vinné sklepy Lechovice, spol. s r.o. www.vslechovice.cz
VINO HORT, s.r.o. www.vinohort.cz
Zemědělské družstvo Hodonice www.zdhodonice.cz
ZNOVÍN ZNOJMO, a.s. www.znovin.cz
Vinařství Sádek, s.r.o. www.vinarstvi-sadek.cz
VINICE – HNANICE, s.r.o. www.vinice-hnanice.cz
Vinařství HANZEL www.vinarstvihanzel.cz
Arte Vini spol. s.r.o. www.artevini.cz
Josef Kořínek www.josef-korinek.cz
AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, s.r.o. www.ampelos.cz
Lukáš Kovalský-Vinařství SIMENON www.vinarstvisimenon.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.