Znojmo: Králičí hop, tvořivé dílny a program na náměstí nabídnou Velikonoce

20.03.2023 13:44 | Tisková zpráva

Znojemské Velikonoce, které se pojí s největším křesťanským svátkem, připomenou historická řemesla, zdobení vajíček a další tradice.

Znojmo: Králičí hop, tvořivé dílny a program na náměstí nabídnou Velikonoce
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Velikonoční svátky jsou prvním vánkem jara, které přichází. A protože jsou spojené zejména s lidovými tradicemi, tak v programu nebudou chybět ani nejrůznější dílny pro děti a dospělé,“ představuje Bohumila Beranová, místostarostka města Znojma.

Program uvede několik hudebních vystoupení na Horním náměstí a na Masarykově náměstí opět vyroste ohrada s ovečkami. „Hlavním centrem dění bude Horní náměstí, kde vedle hlavní scény pro koncerty vyroste také zázemí pro králičí hop – speciální soutěž, která nabídne opravdu jedinečnou podívanou pro děti. Letos opět spolu se znojemskými školami a školkami připravujeme velikonoční břízky na ulici Obrokové, které k procházce prvních jarních dnů ve Znojmě patří,“ zve František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Prvním bodem programu budou Jájiny dílničky, a to už v sobotu 1. dubna na Znojemské Besedě. O opravdu pestrou podívanou se postará vystoupení škol a školek ve středu 5. dubna na hlavní scéně Horního náměstí. Od ranních hodin po odpolední čas se představí mateřské a základní školy, vedle nich také hudební školy a Středisko volného času. Kdo vyrazí do centra města ve čtvrtek 6. dubna, pozná, co je to „mít za ušima.“ Po celý den bude na Horním náměstí k vidění nejrůznější drobné zvířectvo a hned ve třech časech se představí soutěž v králičím hopu. Program zakončí vystoupení hudební školy a Dechové kapely Skaláci.

Po klidném Velkém pátku se na sobotu 8. dubna připravují historické řemeslné dílny s pěti stanovišti tematických aktivit. S pomocí košíkáře tak bude možné uplést si pomlázku, pomocí koření se ozdobí kachní vajíčka, představí se drátenictví, ale také ruční tisk a originální velikonoční dekorace ze starého notového papíru. V sobotu pak nebude chybět hudební zážitek, a to v podání uskupení Big Bang ZUŠ Znojmo a kapely Nečarej.

„Na Bílou sobotu nezapomínáme ani na oblíbené sbíraní vajíček v podzemí. Už po dvanácté nabídneme zkrácenou prohlídku tajemných chodeb znojemského podzemí s programem pro děti, na které bude na konci čekat i odměna,“ popisuje František Koudela. Posledním dnem programu bude neděle, kdy do Znojma dorazí hudební tělesa jako Brtnický Dostavník a kapela Koňaboj.

Protože symbolicky k Velikonocům patří také ovečky, vyroste na Masarykově náměstí ohrada, kde si je budou moci návštěvníci prohlédnout. Svůj velikonoční program už nyní představilo také Jihomoravské muzeum ve Znojmě a GaP / Galerie a Prostor.

Podrobný program, harmonogram bohoslužeb a spoustu dalšího najdete na webu ZDE nebo v tištěné formě v TIC Obroková a Louka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…