Znojmo: Město opravuje prostory pro budoucí galerii

28.05.2018 15:21

Novým dějištěm kulturního a společenského dění ve Znojmě se letos stane Galerie a Prostor (dále jen GaP) znojemského spolku Umění do Znojma.

Znojmo: Město opravuje prostory pro budoucí galerii
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

GaP vzniká v domě na rohu Kollárovy ulice a náměstí Republiky, který město vlastní a který na vlastní náklady opravuje. Do rekonstrukce prostoru spolu, do nové elektroinstalace a do montáže speciálních oken město investuje více než 2 500 000 korun.

„Galerie pro mladé začínající umělce Znojmu chybí, a tak jsme se rozhodli spolupracovat se spolkem Umění do Znojma a podpořit jejich myšlenku Galerie a Prostoru, která se mi ostatně moc líbí. Umění do Znojma pro nás nejsou neznámí lidé, vždyť jsme společně zorganizovali už šest ročníků akce Garage design, jež se osvědčila a láká nové a nové návštěvníky,“ komentuje spolupráci starosta Znojma Jan Grois.

Na rekonstrukci se už čile pracuje. Dělníci oklepali původní omítky a pustili se do stavebních zásahů podle návrhu mladých znojemských architektů ze studia ORA. Prostor ale čeká i úprava stávajíc podlah a následné položení dřevěných podlah a dlažby, výměna obkladů a sanitárního zařízení, úprava rozvodů topení, vody i vzduchotechniky. Galerie se také bude pyšnit originálními takzvanými levitujícími okny z dílny firmy Jánošík Okna – dveřE s.r.o. Jedinečnost prostoru doplní i atypické napájecí lišty a reflektory firmy Lightborn s.r.o.

Všechny výše zmíněné činnosti jsou financovány z rozpočtu Správy nemovitostí města Znojma, příspěvkové organizace města (celkem cca 2,5 milionu), která celý projekt ve spolupráci s vedením města a spolkem Umění do Znojma realizuje. Spolek Umění do Znojma, který bude GaP provozovat, sehnal pro svoji galerii formou crowdfundingu tři čtvrtě milionu korun, které investuje do interiérového vybavení a mobiliáře.

Zastupitelé schválili spolku dotaci

Podle původního projektu se měla galerie otevřít v létě. Z důvodu rozsáhlosti prací se ovšem celý harmonogram posunul a již nyní je jasné, že se umělci i návštěvníci do nové galerie podívají až na podzim.

„Právě jsme ve fázi, kdy vybíráme, která z výstav bude zahajovací. Návštěvníci se ale už nyní mohou těšit například na výtvarná díla Milana Caise, jinak frontmana skupiny Tata Bojs, nebo na malířskou tvorbu Vladimíra Houdka, jednoho z klíčových výtvarníků mladé generace, který získal nejprestižnější cenu, jakou u nás mladý výtvarník může dostat, totiž Cenu Jindřicha Chalupeckého,“ přiblížila Andrea Krejčí ze spolku Umění do Znojma malou ochutnávku toho, co galerie veřejnosti nabídne.

V GaPu budou vedle výstav probíhat přednášky a přednáškové cykly, tvůrčí dílny pro děti, komentované prohlídky, galerijní animace, hudební i divadelní projekty a literární večery. Zastupitelé spolku na jejich činnost schválili letos dotaci 180 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

16:09 Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

Město Litoměřice včetně jeho příspěvkových organizací úspěšně dokončilo proces zavedení energetickéh…