Znojmo: Město přispěje na opravu kulturních památek i na památkově nechráněné nemovitosti v městské památkové rezervaci

01.05.2019 10:41

Zastupitelé na svém pondělním zasedání schvalovali také dotace v rámci dvou speciálních dotačních titulů: z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, který je určen památkově chráněným nemovitostem, a z programu Podpora obnovy památkově nechráněných nemovitostí na území Městské památkové rezervace Znojmo a jejím ochranném pásmu a podpora reklamního označení provozoven na území MPR Znojmo.

Znojmo: Město přispěje na opravu kulturních památek i na památkově nechráněné nemovitosti v městské památkové rezervaci
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Vlastníci kulturních památek dostanou na jejich obnovu 3,1 milionu korun z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pro rok 2019 (dále jen Program) spravovaným Ministerstvem kultury ČR. Částka se rozdělí mezi 6 vlastníků, mezi nimiž jsou soukromé osoby, církevní organizace i město.

Seznam podporovaných projektů vytvořila pracovní skupina na základě požadovaných náležitostí. Zastupitelům byl seznam předložen na pondělním zasedání. Zastupitelé schválili nejen seznam projektů, ale také výše podpory ze strany města – jednou z podmínek projektu je totiž i minimálně desetiprocentní finanční spoluúčast města při schvalování dotací soukromým subjektům.

Schváleno tak bylo celkem šest projektů, mezi které se částka rozdělí. Jsou mezi nimi čtyři měšťanské domy v MPR, jejichž vlastníky jsou fyzické osoby. Těm byla z Programu vyčleněna částka 1,375 milionů korun, celková spoluúčast města činí 435 000 korun a z vlastních zdrojů si vlastníci hradí do 50 % nákladů.

Dalším žadatelem je Římskokatolická farnost u kostela sv. Mikuláše, které je navrhnuta na restaurátorské práce kostela sv. Mikuláše dotace 725 000 korun (100 % hrazeno z Programu). Městu Znojmu byla vyčleněna částka 565 000 korun, a to na opravu Městského domu na Slepičím trhu (50 % nákladů ponese město jako vlastník).

Zastupitelstvem odsouhlasený seznam včetně výše jednotlivých příspěvků nyní putuje na definitivní schválení na Ministerstvo kultury.

Dotace získají i vlastníci památkově nechráněných nemovitostí

Na finanční podporu (z rozpočtu města Znojma) dosáhnou i vlastníci památkově nechráněných nemovitostí, a to z dotačního programu Podpora obnovy památkově nechráněných nemovitostí na území Městské památkové rezervace (MPR) Znojmo a jejím ochranném pásmu a podpora reklamního označení provozoven na území MPR Znojmo. Celkem deseti žadatelům bude letos rozdělena částka 650 000 korun.

Dvěma žadatelům, jejichž požadovaná výše dotace nepřevyšuje 50 000 korun, schválila poskytnutí dotace na svém jednání již rada města (3. dubna). Zastupitelé schvalovali poskytnutí dotace dalším osmi žadatelům. Žadatelé čerpají získané finance často na výměnu oken, opravy fasád nebo například výměny krytiny na střeše.

„Vlastníci památkově nechráněných domů již nedosáhnou na dotační příležitosti na národní úrovni, kde jsou programy zaměřeny na kulturní památky. To byl důvod vzniku tohoto programu. Chceme i nadále vlastníky nemovitostí podporovat. Dále se program zaměřuje na podporu podnikatelů, a to formou příspěvku na správné reklamní značení v historickém jádru,“ připomíná místostarosta Jakub Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…