Znojmo: Město žádá Jihomoravský kraj o podporu projektu krytého bazénu

05.02.2020 17:58

Město Znojmo oficiálně požádalo Jihomoravský kraj o individuální dotaci ve výši 40 milionů korun. Peníze chce využít na výstavbu nového krytého bazénu v blízkosti Louckého kláštera, kde se nachází i venkovní koupaliště Louka.

Znojmo: Město žádá Jihomoravský kraj o podporu projektu krytého bazénu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Nový krytý bazén má nahradit ten stávající z roku 1965, který i přes veškerou péči dosluhuje. Technické parametry a kapacita bazénu navíc neodpovídají současným potřebám. Výstavba krytého bazénu je největší investicí tohoto roku s předpokládaným rozpočtem kolem 250 milionů korun.

Bazén má sloužit nejen veřejnosti, ale především je nutný k zajištění kapacity pro povinnou výuku plavání žáků základních škol z celého regionu. Krytý bazén bude také sloužit pro trénink znojemských plaveckých oddílů. Právě plavání má ve Znojmě velkou tradici. Místní oddíl vychoval např. olympionika Květoslava Svobodu, současnou olympijskou nadějí je plavec Adam Hlobeň. Medaile ze závodů pravidelně vozí i mládežnický oddíl.

Město Znojmo vlastní a provozuje krytý plavecký bazén o 4 drahách, který byl vybudován v roce 1965. Přes veškerou dlouhodobou péči je objekt po více než padesáti letech intenzivního užívání ve velmi špatném stavebním i technickém stavu. Technologická zařízení dožívají a vyžadují stále častější, finančně a časově náročnější opravy, které však nezaručí dlouholetý provoz bazénu. Technické parametry a kapacita bazénu navíc neodpovídají současným potřebám.

vizualizace

vizualizace

Starosta Znojma Jan Grois k tomuto uvádí: „Pro tak významnou investici chceme získat financování i od kraje, protože se nejedná pouze o znojemskou záležitost. Náš projekt podpořilo více než 100 obcí z celého regionu, poněvadž v současnosti není v regionu dostatečná kapacita pro výuku povinného školního plavání a neexistuje jiná dostupná možnost, kde plavat. Tuto skutečnost potvrdila i analýza Asociace plaveckých škol, která mapovala situaci v jednotlivých regionech."

Znojmo podporuje i náměstek hejtmana Marek Šlapal. „Žádost doporučím k finanční podpoře z Jihomoravského kraje. Plavání je ideální sport pro zlepšení fyzické kondice a zdraví našich dětí. Je to investice, která se nám v budoucnu několikrát vrátí. Děti budou zdravější, v lepší kondici a sníží se riziko patogenních jevů, jako jsou drogy nebo kriminalita. Moc se mi líbí, že nový bazén umožní vstup i handicapovaným občanům. V sociální oblasti se pohybuji dlouho a vím, že pro lidi s postižením není důležitá jen základní péče, ale je potřeba jim nabídnout i smysluplné trávení volného času. Rozvoj sportovišť neznamená jen podporu Brna. Úlohou kraje v rozvoji sportovišť musí být především podpora menších měst," říká Marek Šlapal, náměstek hejtmana a lídr do krajských voleb za ČSSD.

„Kraj poskytuje dotace na výstavbu sportovní či kulturní infrastruktury nejen v Brně, ale třeba i v Moravském Krumlově, který podpořil částkou 10 milionů korun. Z tohoto pohledu se mi zdá žádost o podporu kraje z naší strany logická a věřím, že bude úspěšná," uzavírá Grois.

Základní informace:
investor: město Znojmo
projektant: Architektonická kancelář Burian-Křivinka, s.r.o., Brno
                  Ing. arch. Aleš Burian
                  Ing. arch. Gustav Křivinka
náklady dle projektové dokumentace 217 mil. Kč bez DPH

Předpokládaný harmonogram:
do poloviny roku 2020 výběr dodavatele stavby
podzim 2020 zahájení stavby

Kapacity krytého bazénu:
zastavěná plocha 2 216 m2
obestavěný prostor 26 250 m3
kapacita bazénové haly 167 osob
kapacita wellness 20 osob
kapacita fitness 20 osob
celková kapacita stavby 207 osob

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…