Znojmo: Městský úřad spustil Tichou linku pro neslyšící

30.05.2019 7:35

Městský úřad Znojmo se zapojil do projektu s názvem Bezbariérová komunikace pro neslyšící, který má za cíl pomáhat neslyšícím v komunikaci při vyřizování úředních záležitostí prostřednictvím aplikace Tichá linka.

Znojmo: Městský úřad spustil Tichou linku pro neslyšící
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Tento projekt zaštiťuje nezisková organizace Tichý svět, o. p. s., která se zaměřuje na osoby se sluchovým postižením. „Snažíme se neustále zkvalitňovat služby městského úřadu. Lidé se sluchovým postižením trpí komunikační bariérou a my se za pomoci této služby chceme pokusit o její prolomení,“ vysvětluje místostarosta Jakub Malačka.

Městský úřad zakoupil tablet a přes webové stránky www.tichalinka.cz byl bezplatně zaregistrován do systému Tichá linka. „Tablet bude lidem primárně přístupný na podatelně městského úřadu na ulici Obroková 1/12, kde byli neziskovou organizací proškoleni dva zaměstnanci úřadu k užívání této aplikace,“ dodává Malačka.

Systém nabízí neslyšícím dvě možné služby. Neslyšící klient může být dálkově spojen s osobou, která ovládá znakovou řeč a bude tak plnit úkol tlumočníka při komunikaci mezi úředníkem a klientem. Lze také využít službu online přepisu. Přepisovatel přepisuje mluvenou řeč do textu, který se ihned zobrazí osobám se sluchovým postižením na monitoru, kde si jej mohou přečíst. Tuto službu využívají převážně neslyšící, kteří například neovládají znakovou řeč. Služba bude občanům samozřejmě nabízena zcela zdarma.

Projekt Bezbariérová komunikace pro neslyšící je podpořen z Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Zaměstnanost. Služba je pro klienty i úřady zdarma, tudíž záleží na městech a obcích, zda se k projektu připojí. Hlavním cílem projektu je podpořit bezbariérovou komunikaci neslyšících osob s pracovníky veřejné státní správy v Jihomoravském kraji prostřednictvím aplikace „Tichá linka“.

Nezisková organizace Tichy svět, o. p. s., se zaměřuje na osoby se sluchovým postižením. Hlavní náplní práce je pomoci těmto lidem zorientovat se na trhu práce, najít si práci a začlenit se do slyšící společnosti. Zároveň komunikují se zaměstnavateli a širší veřejnosti – pořádají kurzy znakového jazyka, přednášky o světě a kultuře neslyšících atd. Nezisková organizace Tichý svět, o. p. s. nabízí služby i pro soukromé klienty. Nejenže se může každý zaregistrovat do systému Tiché linky, ale může využít i právní poradenství či SOS tlačítko v případě nouze. Bližší informace naleznete na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…