Znojmo: Nově opravené věže v Kapucínské zahradě budou součástí prohlídkového okruhu

11.01.2018 13:02

Téměř tři měsíce trvaly opravy dvou věží areálu Kapucínské zahrady. Věže jsou součástí historického středověkého opevnění města a navazují na městské hradby.

Znojmo: Nově opravené věže v Kapucínské zahradě budou součástí prohlídkového okruhu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Nyní nabízí nejen neznámý výhled na město, jejich zpřístupnění rozšíří navíc i turistikou nabídku města. Znojemská Beseda, která bude mít provoz věží na starost, tu plánuje nový prohlídkový okruh po hradebním opevnění Znojma. 

„Zpřístupnění obou věží Znojmákům i návštěvníkům města plánujeme na tuto turistickou sezónu. Rekonstrukce šla podle plánu a výsledek je výborný. Máme teď ve Znojmě další zajímavou turistickou atrakci,“ řekl starosta města Vlastimil Gabrhel po předání stavby, do které město investovalo více než 3 300 000 korun.

Provozování věží bude dle projektového záměru Znojemské Besedy formou uceleného programu s názvem Prohlídková trasa hradebního opevnění s průvodcem. „Okruh by měl zahrnovat Radniční věž, výstup na Střelniční věž v hradebním příkopu a také na Vlkovu věž. Dále by okruh pokračoval v Kapucínské zahradě kolem Psí věže, prohlídkou nově opravené válcové Nové věže a hranolové Prašné věže. Prohlídka by potom končila v Karolíniných sadech,“ přibližuje novinku sezóny František Koudela, ředitel Znojemské Besedy a doplnil, že by provoz měl fungovat v období duben – listopad. „Umožňuje nám to skutečnost, že se ve Znojmě výrazně prodlužuje turistická sezona,“ vysvětluje Koudela.

Rekonstrukce i terénní úpravy v Kapucínské zahradě proběhly téměř bez problémů, práci navíc způsobily pouze prohnilé trámy v hranolové věži, které se nakonec musely také opravit. Hranolová věž (tzv. Prašná věž v západním rohu zahrady) je přístupná z přilehlé severozápadní hradební zdi. Má jedno podzemní podlaží a dvě nadzemní, přičemž každé z nich tvoří dispozičně vždy jedna místnost. Odstranila se zde narušená omítka, kterou způsobilo zatékání, došlo zde k očištění zdí a stropů a provedly se sanační práce. Úpravy se dotkly i venkovních, okenních a dveřních otvorů a odborně se ošetřily i dřevěné konstrukce jako stropy a schodiště.

V nižší válcové věži (tzv. Nová věž v jižním cípu zahradu), kterou tvoří jediná místnost, je nyní vybudované strmé schodiště vedoucí na novou vyhlídku. Dále zde zrekonstruovali podlahu, vyspravili spárování zdiva a další prvky ve špatném stavu.

V Kapucínské zahradě se kromě hranolové a válcové věže pracovalo i na pohodlném zpřístupnění, vytvořily se tu zpevněné cesty a také druhý vstup do areálu z ulice Pasteurova. Dále se zapracovalo elektrifikaci tak, aby se o při výjimečných příležitostech mohl prostor využít v nočních hodinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…