Znojmo: O realizaci devíti projektů rozhodl rekordní počet hlasujících

22.10.2019 10:04

Občané Znojma rozhodli o tom, které z projektů druhého ročníku participativního rozpočtování, projektu Tvoříme Znojmo, se v příštím roce zrealizují.

Znojmo: O realizaci devíti projektů rozhodl rekordní počet hlasujících
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Letos se do hlasování zapojilo rekordních 3 666 respondentů, kteří svými hlasy rozhodli o realizaci devíti projektů. Jsem nesmírně rád, že i druhý ročník vzbudil u Znojmáků velký zájem, dokonce rekordní,“ říká místostarosta Znojma Jakub Malačka. Nejvíce hlasů získal projekt Vybudování venkovní lezecké stěny u sportovní haly na ulici F. J. Curie.

I v druhém ročníku participativního rozpočtování byly vyčleněny 3 miliony korun pro projekty v městských částech a 3 miliony korun pro město Znojmo. Celkový počet hlasů z offline i online hlasování stanovil pořadí, které určilo, že se v příštím roce zrealizuje 9 projektů, a to 5 projektů ve městě Znojmě a 4 projekty v městských částech. Seznam úspěšných projektů naleznete níže a v příloze.

„Chtěl bych moc poděkovat všem, kteří se zapojili, a to nejen samotným navrhovatelům, kteří jsou aktivní a chtějí své okolí zlepšit, ale i těm, kteří hlasovali a rozhodli tak o výsledku. Letos se do hlasování zapojilo o 1 300 respondentů více než vloni. Je vidět, že lidem záleží na tom, co se ve Znojmě děje,“ říká místostarosta Jakub Malačka, zodpovědný politik za projekt Znojmo Zdravé město, pod jehož záštitou se participativní rozpočtování ve Znojmě rozjelo.

Celkem o přízeň bojovalo 23 návrhů. První průběžné výsledky byly známé hned po zářiové veřejné prezentaci, kde veřejnost rozdala celkem 425 hlasů. Mnohem více hlasů ale projekty obdržely v rámci online hlasování. Do toho se zapojilo 3 666 respondentů, kteří rozdali celkem 19 578 hlasů, z čehož bylo 17 039 kladných a 2 539 záporných (každý měl možnost udělit 5 kladných a 2 záporné hlasy).

Pořadí projektů – město Znojmo:

  1. Vybudování venkovní lezecké stěny u sportovní haly na ulici F. J. Curie
  2. Nábřeží Dyje jako místo k odpočinku i aktivnímu sportování
  3. Život v trávě
  4. Vyhlídka v parku nad Louckým klášterem
  5. Přímé cyklistické a pěší propojení ul. Palliardiho-Riegrova

Pořadí projektů – městské části:

  1. Víceúčelové hřiště Kasárna
  2. Dětské hřiště pro děti 0-6 let (Přímětice Mansberk)
  3. Revitalizace sportovní plochy hřiště vč. doplnění herních prvků (Načeratice)
  4. Oprava vstupní brány ke hřbitovu, zpřístupnění hřbitova hendikepovaným a úprava zelených ploch

Informace o jednotlivých projektech jsou zveřejněny ZDE v sekci Tvoříme Znojmo – projekty 2020.

Participativní rozpočet Tvoříme Znojmo funguje po celém světě a čím dál častěji jej používají i města v České republice. Jedná se o skvělou možnost, jak zapojit občany do rozhodování o dalším rozvoji města. Znojmo se do participativního rozpočtování díky projektu Tvoříme Znojmo zapojuje podruhé. Princip je takový, že město uvolní část peněz z rozpočtu a obyvatelé vypracují a odevzdají projekty s návrhy, jak finanční obnos využít k vylepšení města. Své návrhy následně autoři projektu prezentují veřejnosti, která o nich hlasuje. Cílem není jen přerozdělit určité množství peněz, ale smyslem je vtáhnout veřejnost do dialogu o místě, kde žijí, ukázat jaké jsou možnosti obce a jak se mohou na tvoření města podílet. Na druhou stranu má participativní rozpočtování také naučit město, jak správně komunikovat a naslouchat občanům. Podrobnější informace naleznete ZDE.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…